Hogy csinálják a vetőmagot?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A "sima" vetőmagot bizony úgy csinálják, hogy az adott zöldségből kiszedik (vagy róla leszedik) a magot, és kész. Ezt te is meg tudod csinálni.
Ezen kívül vannak az első szaporítási fokú hibrid vetőmagok, a különlegességek, ezeknek a csomagolásán az van, hogy F1.
Ezeket úgy állítják elő, hogy két konstans fajtát kereszteznek. Az egyik (anya-) fajta virágjából kézzel kiszedik a porzókat, vagy mostanában már kémiai módszerrel megakadályozzák az életképes virágpor létrehozását.
A mellette lévő másik sor (apa-) fajta virágpora fogja megtermékenyíteni az első fajta összes virágját.
Ezt a műveletet évente el kell végezni, mert ezek a hibridek nem tartják meg a tulajdonságaikat, hanem a második évtől már a rejtett (recesszív) tulajdonságok egymással keveredve, össze-vissza eredményeket produkálnak, az utódok nem hozzák az első fok jó eredményeit. Ezekből venned kell a vetőmagot, mert a két alapfajtához nem tudsz hozzájutni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!