Gyomrírtás mikor?
A páratartalom nem számít.
Ami a reggel mellett szól, az az, hogy kora reggel nem szokott fújni a szél. Vagy legalábbis nem annyira, mint később.
Napnyugta előtt is le szokott csendesedni.
Egy dolog van a szélen kívül, amire figyelned kell: déli hőségben égetni tud a gyomirtó, és a megégett levelekről nem szívódik fel rendesen. De ha nem határeset a töménység, akkor még így is kiviszi jó eséllyel a növényt.
Igazában minden permetelés az esti órákban jó.
Éjszaka megnyilnak a növények pólusai,is könnyebben szivják magukba a permetet .A párától a rászárad permet is is újból benedvesedik .
Milyen gyomirtó?
Nagyon nem mindegy. Addig amíg ezt nem tudjuk, felesleges beszélni róla.
1 ne legyen szél, hogy ne írtds ki azt is amit nem akarsz
2 ne legyen eső 2 órán belül (ami lemosná a hatóanyagot)
3 ne legyen alacsony a páratartalom, hogy 1-2 órán keresztül tudja a levél felszívni a hatóanyagot a rajta lévő permetcseppekből
4 a hőmérséklet se legyen túl alacsony, mert akkor kisebb a növények nedvkeringése (utóbbinak ősszel-tavasszal van jelentősége)
Én speciel késő este szoktam fejlámpába. Így jól látszik hogy hova-mennyi permet kerül.
Utána jön a párás éjszaka.
Na meg permetezés után mindig jól esik fürdeni...
Oké, vannak ilyen elvi magyarázatok a páratartalomra. De a gyakorlatban nem lesz azért hatástalan a gyomirtó, mert a páratartalom csak 30-40 %. Gyomirtóztam már párszáz alkalommal életemben glifozáttal, és még mindig kivitte a növényt, ha nem rontottam el a dózist, páratartalomtól függetlenül.
Másrészt, hőmérséklet:
Több gyártónál érdeklődtem, hogy a glifozát használatának hány fok a minimuma, mert az elszaporodott tyúkhúrt akartam télen irtani a szőlőben, ugyanis ez áttelelve úgy meg tud bokrosodni egy enyhébb télen, hogy a mechanikus gyomirtást lehetetlenné teszi.
Gyakorlatilag nem tudtak mit mondani a saját termékükről, csak általánosságokat.
A glifozátot január elején kiszórtam normál dózisban (több alkalommal) +3 fok körül a délutánra kiolvadt földön, aztán 1-2 óra múlva már beállt a fagy.
Ennek ellenére kivitte a tyúkhúrt és minden egyéb gyomot. Igaz, kellett 3 hét, mire kissé megsárgultak, de tavaszra kiszáradtak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!