Az érett komposzt gyorsítja a komposztálódást?
Mintha azt olvastam volna valahol, hogy ha érett komposztot teszünk a komposztálóba a friss komposztálandó anyagok közé, az gyorsítja a folyamatot. Illetve ha egy vödörbe teszünk érett komposztra komposztálni valót, akkor ott is beindulhat a folyamat, hiába van elszigetelve a környezettől.
Lehet igaz bármelyik is?
Valószínűleg igaz, mivel a komposztálódás során felszaporodnak azok a mikroorganizmusok, amelyek valójában a komposztálást végzik. Ezért érett komposzttal be lehet "oltani" a komposztot.
Viszont szerintem az is igaz, hogy a teljesen megérett komposztban már csökken a mennyiség, mert elfogy a "táplálék", így a "kész", netán kiszáradt komposzt már nem jó a beoltáshoz.
Az első válasz jó.
A komposztálást végző mikroorganizmusok mindig megtalálhatók a növények felületén, meg mindenhol a természetben. (Ugyanúgy, ahogy a rothasztók és erjesztők is.)
Természetesen, kell egy kis idő, mire úgy fel tudnak szaporodni az új alapanyagban, hogy látványosan dolgozzanak. Ezt a pár hetes-hónapos (körülményektől függő) időszakot lehet lerövidíteni érőfélben lévő komposzttal, amiben már eleve sokan vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!