Mikor kell a fákat metszeni, permetezni?
Cseresznye, szilva és barackfa. Tafrina volt tavaly.
Bordóilé és score amit vettem permetet. Mostanság tél vége felé kéne egy lemosó permet a bordói léből elvileg. De a scorét mikor permetezzem?
Metszeni ráérek március vége április eleje felé?
Neeeeeem!
Metszés van előbb, UTÁNA kell lemosó permetezés!
Március közepén már bátran metszhetsz. Április már kicsit későn van.
A cseresznyét és a szilvát metszheted, a jövő héten, ha véget ért ez a hideg. Március közepén, mondjuk, jobb.
Amint végeztél velük, lenyomod őket rézzel. (Olajos rézként jobb lenne, mert abban kén és olaj is van.)
Az őszibarackot leghamarabb akkor csinálod, amikor már ilyen barkás:
De ameddig nem látod a bibét a szétnyílt virágban, addig bármikor lehet.
Egyik módszer, hogy lemosózod, amikor a többi fát. Ez fertőtleníti az egészet, ha jól csináltad. Már közvetlen nyílás előtt elkezdheted a Score használatát. 10 naponta, 3-5 alkalommal, időjárásfüggő.
Másik módszer, hogy megmetszed, és azonnal lemosózod, így még a vágásokat is lezárod rézzel. A Score használata ugyanaz, de késői lemosás esetén a két szer között várj legalább 1 hetet, hogy legyen új levélke, ami fel tudja venni a szert.
Köszönöm!
Akkor március közepe metszés, utána egyből lemosó permet majd kb egy hét múlva mehet a score egy 3-5 alkalommal, jól értettem igaz?
Mármint, a barackra? Így is jó lesz.
De a fa éppen fennálló állapota a lényeg.
Én mondjuk csak március végén szoktam a barackokat, de aki ebből él, az már március elején is, vagy korábban, hogy mind kész legyen nyílásig.
Minél később, annál jobb. Amikor már látni, hogy melyik bimbó él, és aszerint választani a megmaradó vesszőket..
Ja, figyelmetlen voltam.
Ha március közepén metszed (és lemosózod) a barackot, akkor még távolabb van a Score-ozás, inkább április elején. De a fa állapotától függ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!