Chili ültetés otthon?
Én simán a szobában nevelgetem őket,csak szimplán egy polcon az ablak mellett,ne ültesd ki őket ha még túl hideg lenne a föld vagy gyengécskék a palánták,tavaly 17 féle chili-t ültettem,mind kicsírázott,szép palánták lettek.Ebayről rendeltem.
A reaper-rel vigyázz,a többi simán ehető.
21 fok tökéletes. Éjszakára még sok is.
Ez a fő baj, éjszakára se esik le a hőmérséklet, és olyankor, a vaksötétben is fejlődik a palántád, emiatt meg fog nyúlni.
Ha nem tudod éjszakára 15 fokra csökkenteni a hőmérsékletet (pl. az adott helyiségben elzárni a fűtést este), akkor kb. az a lehetőséged van, hogy ablakpárkányra teszed a palántákat (nem függöny mögé), és a szoba felőli oldalára gyártasz egy fényvisszaverőt. Vagy egy fényes fémlemez, vagy ha ilyened nincs, akkor kartonra ragasztott alufólia. Erről visszaverődik a fény, így a belső oldal is kap világosságot. Ez valamennyire kompenzálja az éjszakai rossz körülményeket. Így is meg fognak nyúlni a palántáid, de nem végzetes módon.
Normál paprikáknál az a menet, hogy március 10. körül elveteményezni, melegen tartani (fény kelésig nem lényeg), aztán áprilisban amikor lehet, kiszoktatni a szabadba. Először csak nappal pár órára, amikor megfelelő az idő, később kint hagyni éjszakára is, ha nem csökken 5 fok alá a hőmérséklet. Május legelején, ha nem mondanak fagyokat, kiültetni.
A hosszú tenyészidejű chilik annyiban mások, hogy már most el kell kezdeni a dolgot, hogy ne csak szeptemberre teremjenek.
A hosszú idejű szobai tartás igen sok veszélyt hordoz, vagyis csak egyet, a megnyúlást, de ezt helyrehozhatatlan mértékben. Ilyenbe én nem is vágok bele, mert nincs olyan déli szobám, ahol le tudnám tekerni a fűtést éjszakára.
Ja, és persze a növénylámpák beszerzése is egy lehetőség, sötétedés után elalvásig még nyomatod nekik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!