Kezdőoldal » Otthon » Kert » Házi tápoldat a növények számára?

Házi tápoldat a növények számára?

Figyelt kérdés
Van valamilyen praktika vagy házi keverék ami segít tápanyagokkal ellátni a szobanövényeket?
2018. jan. 8. 23:27
 1/6 anonim ***** válasza:
56%

Rengeteg házi praktika van, ha rákeresel a neten.

De hát fillérekért lehet normális tápoldatokat venni, nem érdemes kínlódni azért, hogy tönkretedd a növényeidet.

Az ilyen házi praktikák általában 2 csoportba oszthatók:

1. Olyan jelentéktelen mennyiséget használ az illető, hogy egyáltalán észre sem vehető a növény számára. (Pl. egy evőkanál marhatrágya egy cserép növény földjébe keverve. A szerves trágya ugyanis szinte kizárólag ballasztanyag, a tápanyagtartalma jó, de minimális.)

Kb. vetekszik a ráolvasás hatékonyságával.

2. A házi praktikával teljesen felborul a talaj tápanyagháztartása, valamiből olyan sok lesz a földben, hogy emiatt egy másik anyag már nem tud hasznosulni. (Tápanyagantagonizmus.)

Házilag nem tudod ellenőrizni, hogy milyen anyagból van kevés vagy sok egy cserép földben, meg a hozzáadott anyagban.

Ha ilyen kérdést teszel fel, akkor feltehetőleg egyébként sem tudnád, hogy melyik növénynek milyen összetételre lenne szüksége.

Ha csak kevés kell, akkor 200 Ft körül adnak egy 1 dl-es flakonnal:

[link]

2018. jan. 9. 08:22
 2/6 anonim ***** válasza:
49%

Én nem értek egyet az előző véleménnyel, hogy vedd meg a boltit és ne oldd meg otthon.

Véleményem szerint butaság, hogy nem tudod, mi van benne.

Hogyne tudnád? Mármint azt tudod, hogy mi van a boltiban? Rá van írva, de azt nem feltétlenül kell elhinni, meg nem fogod az összetevőket olvasgatni, de ha rászánod magad, hogy magad készítsd el, akkor miért ne tudnád megnézni neten, hogy egy adott módszerrel milyen tápoldatot készítesz? Simán megtalálod, hogy miben mi van.

Én eddig 2 félét csináltam, istenítik, akár ezen az oldalon is rákereshetsz, mert emlékeim szerint többen megkérdezték már.

Az egyik a komposzt-tea, ehhez nyilván rendelkezned kell komposzttal, de azt ugye egy cserepes növény földjébe nem tudod beleforgatni, szóval a kész komposztot kell vízbe áztatni néhány napra, majd azzal a vízzel locsolni.

Minden hasznos tápanyag benne lesz, ami a komposztban benne van, és ennél jobb nem létezik egy növénynek.

Ez tulajdonképpen a természetes anyagok újrahasznosítása, ahelyett, hogy kidobnánk őket. Én évek óta komposztálok, hihetetlen mennyiségű háztartási hulladék van, amit sokan kidobnak, pedig a föld szomjazik értük. Tojáshéj, a vasárnapi húsleveshez pucolt zöldségek hulló részei, teafilter, kávézacc, krumplihéj, stb.

Ne mondja azt senki, hogy ezeknél hasznosabb bármiféle bolti szemét.

A másik, ami könynebben kivitelezhető, az a csalánlé.

Erről tuti találsz itt sok mindent.

Még ha nincs is kerted, pár szál csalánt szerintem bárhol le tudsz szedni, ezeket szintén vízben kell áztatni, és ebben is nagyon jól tudjuk, hogy mi van: főként nitrogén.

Hatalmas mennyiségű nitrogén, ami a zöld növényi részeket serkenti növekedésre. Szép nagyok, életerősek, friss zöld színűek lesznek, gyorsabban nőnek, nagyon meghálálják.

Kálium is van még benne, meg ha rákeresl, biztos megtalálod pontosabban.

De egyébként ha egyszerűen azt írod be google-ba, hogy házi permetszer, arra is találsz egy csomó tippet.

2018. jan. 10. 18:32
 3/6 anonim ***** válasza:

"ebben is nagyon jól tudjuk, hogy mi van: főként nitrogén"

Na, hát aki kicsit is ért a biokémiához, az tudja, hogy ez igen nagy probléma lenne, ha így lenne.

Gondolom, nem hallottál még a tápanyagok antagonizmusáról.

Ha az egyik anyagból relatíve sok van, az a másik anyag hiányaként mutatkozik meg.

Nagyon sokféle hiánybetegséget tud okozni, ha a túl sok nitrogéntől megindul a növény, és a többi hozzávaló meg nincs meg.

Olyan, mint mikor piskótát akarsz sütni, és ötször annyi lisztet teszel a keverékbe, mert ez a legfontosabb... A többi hozzávalót meg hagyod szimplán.

Aztán csodálkozol, hogy nem sikerült túl jól...

Így van ez a növények esetében is. Egy bizonyos határon belül kell maradni az összetételnek, különben komoly gondok lehetnek.

Ezek a házi "tápoldatok" addig jók, ameddig a növények számára jelentéktelen mennyiségben kerülnek felhasználásra.

Ha rendes mértékben alkalmaznád, akkor jó eséllyel nagyon rosszul néznének ki a növényeid. (Persze, mint mindenben, itt is fontos, hogy mennyire van szerencséd.)

De alapból, fogalmad sincs, hogy a tápanyagok milyen arányban kerülnek a növényed talajába.

A bolti szereknél van egy tudományos alapon meghatározott, nagyon pontos összeállítás. Az első hsz-ban megnézed a linkemet, ott mindegyik féle tápoldatnál megtalálod a pontos összetételt. Amit az illetékes hatóság szokott ellenőrizni. (A nyáron volt is egy hír, hogy egy multinál kapható tápoldat nem felelt meg a leírásnak, ezért visszavonták. Értő olvasással ebből azt lehet leszűrni, hogy a többi meg megfelelt, ezért nem vonták vissza.)

A fontosabb elemekről egy táblázat:

[link]

2018. jan. 10. 19:19
 4/6 anonim ***** válasza:

"Gondolom nem hallottál még..."

Gondolom én meg gyakorlatban csinálom, és nem tankönyvekből.

Kertészkedek évek óta, komposztálok, és próbálom a vegyi anyagokat elkerülni - ha lehet.

Nem mindig lehet, de ha van természetes megoldás, azt részesítem előnyben.

1-2 alkalmas nitrogénes tápoldatozást meg fog hálálni a növény, hiánybetegség nem fog fellépni, és sehol sem írtam, hogy ezt minden héten, hónapokon-éveken át kéne alkalmazni.

2018. jan. 11. 09:27
 5/6 anonim ***** válasza:

Én is gyakorlatban csinálom, csak nem évek, hanem évtizedek óta.

Úgy 10-15 éve már nem csak nekifogok és majd lesz valami, hanem komolyabban is értek hozzá. Ezért írtam, amit írtam.

2018. jan. 11. 15:17
 6/6 anonim ***** válasza:
0%

Jaj hát persze... én meg évszázadok óta!

Ha így is lenne, akkor a helyedben nem dicsekednék vele, hogy évtizedes tapasztalat birtokában a vegyszerre meg a műanyagra esküszöl.

2018. jan. 11. 18:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!