Hogyan kell az ananászt szaporítani?
* Ha ananász gyümölcsöt vásárolunk, a csúcsán található levélrozettát ne dobjuk ki, mert a növény szaporítására felhasználhatjuk. Szép dísznövényt nevelhetünk belõle. Ezért lehetõleg egészséges, nagyméretû csúcsrozettás gyümölcsöt vegyünk.
* A növény szaporításához a gyümölcs felsõ részét a levelekkel együtt 2 cm vastagságban vágjuk le, majd a szárcsonkot éles késsel tisztítsuk meg a gyümölcs rostos maradványaitól. A vágási felületet mártsuk faszénporba, hogy meggátoljuk a baktériumos és a gombás fertõzéseket.
* Amikor a seb már megszikkadt, a hajtáscsúcsot ültessük be egyharmad rész tõzeg, kétharmad rész homok keverékével megtöltött cserépbe. A cserepet helyezzük legalább 25 C fokos melegre, és húzzunk rá fóliazacskót. A növény 6-8 hét alatt gyökeresedik meg.
* A növekedésnek indult növényt tartsuk napos, meleg helyen. Legjobb az ablak közelében elhelyezni. Nyáron a szabadba is kitehetõ, de ilyenkor árnyékoljuk, bõségesen locsoljuk. Melegben nem árt néha a levélrozettába is vizet önteni.
* A fejlõdõ növényt 15-18 C fokon teleltessük, és mérsékelten öntözzük. A téli túlöntözés a levéltõ rothadásához vezethet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!