Paradicsom bujtásának (5 napos még nem jöttek ki a gyökerei, vízben van ) a szobahőmérséklet ( 19-20 ) megfelel?
Pár napja paprikával próbált meg valaki így ügyeskedni .
Nem értem miért ezzel próbálkoznak,mikor ott a biztos a magról ültetés .
Megfelel ennyi.
Ha hidegebbre teszed, akkor a gyökérfejlődés leáll.
Ha nem teszed hidegebbre, akkor rettenetesen meg fog nyúlni. A teljes begyökeresedéshez kell egy hónap a földben, melegben.
Esetleg azt lehet tenni, hogy amint egy kicsit gyökeresedni kezd, tedd földbe, ablakba, utána egy hónap múlva hidegre. Majd tavasszal, amikor kirakod a szabadba, akkor a föld felett levágod, és a tő majd szép, egészséges szárat nevel kint.
Hogy mi értelme van ilyenkor gyökereztetni, azt én sem értem.
Annak nincs nagy jelentősége, hogy mekkora gyökereket nevel a szobában. Az a lényeg, hogy a szabadban mekkora gyökereket tud nevelni, ezek határozzák meg a fejlődését.
Nyilván persze, ha egy 5 l-es cserépben jól begyökeresedik, akkor jobban fogja kezdeni a jövő évet, de ez csak növényházban képzelhető el, szobában nemigen fogja túlélni a telet, vagy ha igen, akkor is nagyon legyengülve.
De azért csináld, a személyes tapasztalat nem árt, legfeljebb tudni fogod, hogy hogyan nem működik a dolog.
Ja, és ha mélyen ledugod a földbe a szárát is, attól nem lesz több gyökér, vagy jobb termés. Ezt csak azért szokták csinálni, hogy a nem tökéletes tartás miatt megnyúlt szár eltűnjön a felszínről, masszívabb legyen a növény.
A növény szempontjából teljesen mindegy, hogy egy adott gyökértömeget a normál helyéről, vagy a szárból indulva fejleszt, a lényeg a mennyiség.
A szobában télen nem akarom gyökereztetni , csak hosszú szárat akarok valahogyan " előállítani " .
Tavasszal ledugom a teljes szárat a föld alá , így az begyökeresedik.Tehát nem 5 cm hosszon fog gyökeret növeszteni , hanem 15-20 cm - en ( a tő hosszától függően ).Remélem , hogy így több vizet és tápanyagot tud majd felvenni jövőre.
Hosszú szárad jelenleg is van. Akkora, amekkorát gyökereztetni kezdesz.
Mint írtam, annak nincs semmi jelentősége, hogy a gyökerek a normál helyről, vagy a szárból indulnak-e. Az a lényeg, hogy végül mekkora lesz a gyökértömeg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!