Miért szoktak vízóra-aknában teleltetni fagyérzékeny virághagymákat? Ott mitől lenne melegebb télen?
Körös-körül beton, a teteje fém, ezek nem hőszigetelnek, meg mit is szigeteljen, ha semmi nem fejleszt hőt?
Ha kint -20 fok van, egy aknában mitől lenne melegebb?
Még ha néhány fok különbség lenne is, mert mondjuk nem fúj a jeges szél, akkor is fagy lent, és a fagyérzékeny hagymák ezt hogy élnék túl?
Segítsen, akinek van tapasztalata, mert nem tudom hova tenni a hagymákat, ezt a megoldást hallottam, de egyelőre kételkedem benne.
A hideg vizem?
Passzlom.
Bár értem a kérdésed, és jogos, mert nem 0 fokos. De elég hideg.
Én nem hinném, hogy egy kb 5-10 fokos víz abban a fém csőben biztsítaná a beton aknában a fagypont feletti hőmérsékletet.
A meleg víz pedig "házon belül" készül, villanybojlerrel.
Azért,mert a vízórák általában a fagyhatár alá kerülnek .
Nem attól,hogy csőben víz folyik .
Elég hülye kérdést tettél fel.
A vízóra akna alján (ahol a vízvezeték van) azért nem fagyhat meg a víz, hiszen akkor a vízvezetéket és a vízórát is tönkre tenné, és mellesleg elzárná a víz útját, tehát amíg fagyott, addig víz nélkül lenne a ház.
Nem a hideg víz tartja nulla fok felett (ezt az ostobaságot nem tudom, honnan vette valaki), hanem a körülötte levő föld.
Az elmúlt télen tényleg hosszú ideig nagy hideg volt. A vízóra aknánk falán kb. 40 cm mélységig volt jégkristály, alatta vizes volt (tehát nem fagyott). Úgy, hogy csak a vaslemez volt a tetején, semmi szigetelés.
Bármilyen fagyérzékeny dolgot letehetsz a vízóra akna aljára. Persze csak olyat, aminek nem árt a nedves közeg (nem rohad meg). Meg nem fagyhat, ha a vízóra akna szabályosan lett kialakítva.
Minél mélyebbre ásol a föld alá, annál melegebb van, ez remélem tiszta... magyarországon pedig kb 70-90cm a fagyhatár, ez alatt már nincs fagy télen.
Egyéb esetben bajban lennél mert befagyna a vízvezetéked.
Igen, már tiszta, köszönöm.
Lehet ezt normálisan is.
MErt ha vki szerint ostoba a kérdés, akkor miért magyarázza meg hiszen triviális...
Teljesen jogosak a kételyeid kérdező.
Mondjuk nálam az aknák beton teteje alulról 10 centis hungival le van szigetelve. A vas nyílókat pedig -10 fok alatt én is letakarom.
Valóban, az egy dolog, hogy a fagyhatár Magyarországon 80-100 cm mélyen van. De ez nem üregre, hanem a tömör földre vonatkozik, tehát azt jelenti, hogy a 80 cm mélységben lévő vízvezetéked nem fagy el, ha a vezetékedet föld takarja. Mert a fentről jövő hideget kompenzálja a Föld belsejéből folyamatosan áradó meleg.
[ [link] [link] Mint a mért adatokból látható, a talaj hőmérséklete 15 méternél nagyobb mélységben már évszaktól függetlenül 9 fok körül van.]
Az aknád egy üreg.
A kinti levegő hőmérsékletének függvényében hűl az akna teteje, és a négy oldal adott mélységig. Ha az aknafedő le van csukva, és nincs szél az aknában. De az aktuális hőkokhoz tartozó fagyhatár alatti négy oldal és az akna feneke meg fűt, a földhő miatt. A szökő és érkező hő egyensúlyban van, és az akna alsó adott részében fagypont feletti hőmérsékleteket eredményez.
Ezért nem fagy el a vízvezetéked, vagy az aknába tett burgonya, vagy virághagyma.
[Nyilván ha sarkig kinyitnád az aknafedelet és hagynád, hogy a -15 fokos metsző szél átjárja az aknádat, akkor ez az átszellőzés nélkül értett, előbb vázolt egyensúly felborulna, és a vízvezetéked elfagyna. ]
[Aki a hőenergiával spórolni akar, ne várja meg a fagyot, takarja le a vízóra aknát. A bojler nem mindegy, hogy 12 fokos csapvízből, vagy 3 fokos csapvízből készít használati melegvizet. Kellően lehőszigetelt vízóra aknával csökkenthető a HMV vízmelegítés költsége. Ami amúgy nem egy egetverő tétel, de mégis számít ez is.]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!