Miért nem jönnek a madarak?
Nyugi, ha jönnek a nagyobb hidegek és van kint kaja nekik akkor jönni fog minimum cinege és veréb.
Vagy valahol a környéken valaki már etet rengeteget és oda járnak.
Én is a második válaszoló által leírtakat tapasztalom Bp. Dél-Pesti részén. Beköltöztek a városba a szarkák, de még néhány ragadozó madár is. Idén kétszer próbált meg fészkelni a rigó egy hatalmas cseresznyefámon, de mindkétszer kirabolták a szarkák a fészküket. Egyszer még elzavartam a szarkát, amikor felfigyeltem a rigók kiabálására, de később sajnos megtaláltam alatta néhány kidobált tojást.
Egy másik esetnél, az ablakból figyeltük ahogy az ereszcsatornából csobogó vízben fürdött egy rigó, amikor a házak közé berepülve rácsapott egy sólyom-féle ragadozómadár. Az volt a rigó szerencséje, hogy közvetlenül mellette parkolt az autónk és be tudott menekülni alá. A ragadozó meg leszállt a kocsi mellett lévő vasbakra és ott várt, mikor jön ki alóla. Végül a kutyám megjelenése zavarta el, a rigó pedig még jóval utána is alig mert kijönni a kocsi alól. Szóval nem csoda, hogy eltűnnek a kisebb madarak ilyen környékekről.
Köszönöm a válaszokat!
Itt mindig voltak ragadozó madarak, korábban soha sem zavarták a többi madárfajt - vagyis jöttek gondozni a fákat, beköltöztek a fészkelőhelyekre, felnevelték a fiókákat, ősszel a cinegék mindig végigkopácsolták a gyümölcsfákat, semmi gond nem volt... Ha feltűnt egy köröző árny, meghúzódtak, de a macska-túlszaporulat mindig nagyobb veszélyt jelentett rájuk. De jöttek a macskák ellenére is. Most csak veréb és seregély volt/van. Hát, remélem, télen nagyobb számban képviselik majd magukat, fajokat tekintve is.
Az is lehet hogy majd akkor jönnek ha hidegebbre fordul az idő.
Pl. egész nyáron alig láttam egy-egy cinegét, a minap viszont arra lettem figyelmes hogy már kezdenek jönni, a bodzabokorban keresgéltek páran, rozsdafarkú is kezd megjelenni.
Az is nagyban számít hogy mennyi fa, erdős rész van a környéken.
Pl. nem messze volt egy kis erdősáv (kb. 50*100m lehetett), télen raktam ki madáretetőt, napi 1 kilónyi magot elpusztítottak! Volt ott a cinege, veréb, őszapó, csuszka, de még harkályok is!
Aztán kivágták az erdőt, tavaly az etetőbe belepenészedett a mag, csak 1-2 veréb jött nagy ritkán eszegetni :-(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!