Ez milyen bonsai és mi lehet a gondja?
Kröülbelül 2 hete van meg, egy hét elteltével kapott egy pohár vizet. Utána naponta 1x lefújtam/spricceltem (a pára miatt) és kb már 5 napja folyamatosan hullatja a leveleit. Aztán megint utánanéztem, hogy milyen fajta lehet és szerintem megtaláltam, hogy milyen fajta. FICUS MICROCARPA GINSENG. Erre azt írták, hogy jó szárazságtűrő, jól eltudja raktározni a vizet és nem szabad lefújni a leveleit, mert azt nem szereti. Szóval 3-4 napja már nem fújom, de még mindig hull a levele. Lassan már lehet kéne neki adni vizet, de még mindig van szaga a földnek. A levélhullásról: napi MINIMUM 9 levél hullik le. Először kicsi levelek hullottak le, de most már a közepes méretűek is hullanak. Valamelyik sárga, valamelyik zöld (mármint a lehullott levél).
Ui.: panelben van, szerintem melege lehet, az ablaktól 3 méternyire van, nem huzatos helyen.
Ami biztos: nagyon sötét helyen van egy nagyon fényigényes növény. A szemed hozzászokik a kevesebb fényhez, de a növény nem.
Az ablaktól 1 m-en belül kellene lennie, itt a ablak előtti fénynek talán negyedét, ha kapja. Ez már önmagában is valószínűsíti a levélhullást.
De persze, a viszonylagos meleg is lehet gond. Főleg, ha eddig hideg, fűtetlen helyen tartották.
A növény méretéhez képest nagyon kevés a talaja, kevés vizet tud eltárolni. Ha nem bonsai-ról lenne szó, háromszor ennyi föld kellene neki. Kétlem, hogy a heti 1x-i öntözés elég lenne, ha 15 foknál melegebb van a szobában. Ne szagolgasd a földet, hanem az ujjaddal túrj bele 1-2 cm mélyen, és ha nem nedves, akkor öntözz.
Nem szükséges.
(Gondolom, a növény nem tudja felszívni belőle a vizet.)
Az se biztos, hogy száraz nálad a levegő. Nálam most pl. 75 % a relatív páratartalom, ami több az ideálisnál (emberek számára), de növényeknek is elég.
Akkor azért bírta heti 1x-i öntözéssel.
De ez veszélyes is lehet, ha a földig felér a víz, akkor teleszívja magát, és ha ez rendszeresen megtörténik, akkor esetleg kirothad.
Ez a növény bírja a száraz levegőt. Ártani éppen nem árt a párásítás, csak nem szükséges. Amik igénylik, azok általában vékony, puha levelű növények.
A mozgatást semmi nem szereti.
Nem kell a radiátorra tenni, egy méterre az ablaktól még elég fényt kap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!