Tavaly télen a tiszta FAHAMUT nem dobtam a szemétbe, gyüjtöttem, de most NEM TUDOM MIRE HASZNÁLHATOM!?
Mi a járdára szórtuk + komposztba
13. Utak, járdák téli jégmentesítésére. A hamu sót tartalmaz, tehát megolvasztja a jeget.
14. Védi a növényeket a téli fagyoktól, ha egy réteg hamut szórunk a talajra.
15. Kiváló bio-tápszer. Foszfort, káliumot és egy jó adag nyomelemet – magnéziumot, bórt, vasat, – tartalmaz, amely serkenti a növények természetes fejlődését. Mivel nincs benne klór, a hamu a legkiválóbb káliumos trágya.
A legkedvezőbb időszak a talaj behamuzásának a tél. A savas földnek ajánlott, de csak óvatosan. A palántázott növények jobban bírják, de a helybe vetetteknek megárthat a túl lúgos talaj. A hamuval dúsított talajt szereti a paradicsom, szőlő, bab, spenót, borsó, avokádó, fokhagyma, de rózsa ültetése előtt is jót tesz, ha az ültetőgödörbe beszórunk egy ¼ bögre hamut. A burgonya esetében csak óvatosan, itt leginkább csak a burgonybogár megelőzésére alkalmazzuka, mikor az már időszerű.
16. Komposztadalékként is hasznosíthatjuk. Érett komposzttal keverjük össze, úgy dolgozzuk a talajba.
17. Csigariasztó, az ágyások körbeszórására alkalmas.
18. Krumplibogár-riasztó. Inkább megelőzésre, erős inváziónál már nem hatékony.
19. Káposztalégy, káposztalepke első nemzedékét is riasztja, vékonyan a növényekre szórva.
20. Levéltetvek és a pajzstetvek ellen igen hatásos szer. Ha lombhullás után a fák törzseit, vastagabb ágait fahamuval jól beszórjuk, eltűnnek a nehezen pusztítható pajzstetvek. Fahamus beszórással fertőtleníthetjük a levéltetvekkel fertőzött lombot és leveleket is.
21. Hangyák ellen is bevethetjük. Ha a hangyabolyra egy kupac hamut teszünk, elköltöznek.
23. Palántaneveléskor enyhébb palántadőlés gombafertőzésnél lehet kevés fahamut szórni a talaj tetejére.
24. Pince, sufni, kietlen zugok sarkaiba érdemes rakni egy-egy kupaccal, elűzi a patkányokat, egereket, csótányokat.
25. Elriasztja a a kullancsokat, tetveket, bolhákat házi állatainkból. Ecettel keverjünk ki egy kenhető masszát és dörzsöljük át vele állatainkat.
A szénből származó hamu a fából származó hamuval szemben toxinokat tartalmaz (pl. nehézfémek). Ezt ne használjuk!
Tudsz hamulúgot csinálni ami szintén sokmindenre használható, de elég erős.
Hogy megolvasztaná a havat, azt még én nem tapasztaltam, csak csúszás miatt szórják ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!