Engedély nélkül fúrt vízkút legalizálása hogyan megy?
Vettem egy telket, amin van egy kút amiről nem kaptam semmilyen papírt. Hol tudhatom meg, hogy van e rá engedély? Ha nincs mi történik, lehet e legalizálni?
Ha csinált már ilyet valaki, segítsen, hogy jó irányba induljak el.
Ha jót akarsz magadnak, meg se próbálod. A kötelező bejelentéssel kapcsolatos törvény visszavonás alatt áll.
A kút bejelentése, "legalizálása" nem várt, és a tulaj számára csöppet sem pozitív hozadéka lehet a bírság, és szakszerű megszüntetés több százezer forint költséggel. Mivel nem te fúrtad a kutat, bírság biztos nem lesz, de a megszüntetés költsége mindenképp téged terhel. https://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__kert__8516183-mennyib..
Az elmúlt hetekben többször jelent meg erről infó.
A kormány visszavonta az erről tett javaslatot .
80 m mélységig semmit nem kell tenni.Sem fúrt kutaknál ,sem hagyományos kútnál,ha van ilyen .Aki meg gyorsan intézkedett,és befizette a pénzt is,annak vissza is fizetik .Valamelyik csütörtökön,a kormány infóm Lázár János jelentette be személyesen .Fő oknak az emberek nagy felháborodását mondta .
Ez nem vonatkozik azokra,akik növény termesztés céljából nagy mennyiségben öntöznek,pl kertész vállalkozók .
Valamennyire képben vagyok, rengeteg cikket elolvastam a témában, meggyőződésem, hogy általában a cikk írója azt sem tudja miről írt, annyira felkészületlen pongyola cikkek. Viszont "A kötelező bejelentéssel kapcsolatos törvény visszavonás alatt áll." dolgot nem értem. Többször halottam már így megfogalmazni, de ilyen törvény nem is volt.
A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 2016. június 4-i módosítása beiktatta a törvénybe a 29. § (7) bekezdést, amely 2018. december 31-ig mentesíti a vízgazdálkodási bírság kiszabása alól azokat
a létesítőket, akik a Vgtv. e módosítása előtt
engedély nélkül létesítettek kutat.
A törvény módosítás azt tette lehetővé, hogy bírság nélkül tette engedélyezhetővé az illegálisan létesített kutakat. Arról nem szólt, hogy 2018. dec 31. után majd mi lett volna. Addig gondolom sok kút sok-sok pénzért kapott volna engedélyt és sok pedig talán eltömedékelésre került volna, valamint mégtöbbel meg se próbálták volna a legalizálást.
Most, hogy kijelentette vezérünk hogy vissza kell állítani a 2016. jan 1. törvényi állapotot, csak annyi történt, hogy bírságmentesen sem lehet legalizálni.
Tiszavirág életű lehetőséget kapott a nép, mely nem volt kötelező és melyre a hatóságok fel sem voltak készülve (még most se tudják mit kellene tenni egy engedélyezés során). Visszavonással csak annyit érnek el, hogy se szakmailag, se környezetvédelmileg semmilyen javulás nem várható, marad az illegalitás. Ez vicces.
Ja, nálam nincs vezetékes víz, csak a kutam van.
Vagyis a kiírt kérdésem még mindig aktuális. Mi a folyamat, hol van az első buktató, ahol megtudja a hatóság, hogy illegalitásba vagyok? Pl. ha elviszem bevizsgáltatni, már akkor is bekerülök egy nyilvántartásba melyet csak össze kell vetni a kút nyilvántartással és megvan. Ne ezt a kút nyilvántartást sem tudom, hol kell keresni.
Nézd, a kutat nem te fúrtad!
Vettél egy telket, amin már volt egy kút.
És a papírjait a volt tulaj úgy elpakolta valahová, hogy neked már nem tudta odaadni.
(Amúgy is az ő nevére szólt, és az ő állandó lakcíme volt rajta, ami vélhetően nem ez a telek.)
Én vettem egy házat.
Se tervrajzot, sem építési engedélyt, sem használatba-vételi engedélyt nem kaptam hozzá.
De én nem aggódom...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!