Foltosodik az eper levele, azzal segítek rajta, ha a beteg leveleket letépem?
Szerencsére még nem sok foltos levél van.
Rákerestem, gombabetegség.
Ez a nedves, esős idő kedvez neki.
Pedig hogy örültem a sok esőnek...
Szóval egyébként tele van virággal, így nem akarnék permetezni, meg mondjuk nem is nagyon tudok rá költeni. :(
3 ágyásom van, kiskerti mennyiség.
Csalánlevet épp erjesztek a rózsára, próbáltam erre is rákeresni, hogy az epernek hasznos-e, kell-e neki ilyenkor nitrogén, de erről nem találtam semmit.
2x szitáltam ki komposztot, eső mosta be mindkétszer.
A csalánlében lesz bőven nitrogén, még pár nap...
De nem tápanyag-hiánya van.
Mondjuk, a leírásban nincs semmi, ami lisztharmatra utalna.
De majdnem biztos, hogy gombaölőszer kell neki, fél kiló eper árát talán érdemes lenne rászánni, a virágzással nem függ össze.
Egy fotó alapján többet lehetne mondani.
Ennyiért is kapsz tulajdonképpen, a Dithane beleférne az árba, de az csak megelőzésre való, mert kontakt szer.
Nem úgy értettem egyébként, hogy ennyiért kapsz, hanem hogy ennyi árút használsz fel.
Egy ampulla (10 ml) Mister (vagy helyette Amistar vagy Quadris, ugyanaz) általában 6-800 Ft között van, ebből 2 ml-t teszel 1 liter vízbe, lepermetezed vele az epret, és a foltosságnak vége. Igazából ezt is megelőző módon kellene használni, de 2 ml-rel meg is fogja gyógyítani, vagy ha esetleg mégsem, akkor 2 hét múlva ismételsz, de nemigen lesz rá szükség.
A maradék szer meg hűtőben elvan pár hónapig, rengeteg növényi betegség ellen fel tudod használni a nyár folyamán.
Tavaly Amistart vettem a paradicsomokra, kb 1000 ft volt.
De olyan pici mennyiség, és ahhoz képest olyan drága...
Ennyi erővel megvehetném a piacon is az epret, és akkor gazolnom meg locsolnom sem kéne... nem akartam vegyszerezni, de ezek szerint nem lehet megúszni.
De arra tud vki válaszolni, h a beteg leveleket ilyenkor érdemes-e letépni?
Ahol 1000-ért adják, oda ne menj többet...
Amúgy nagyobb kiszerelésben olcsóbb, 50 ml-t jobb helyeken 2500 körül adnak, Mistert meg még olcsóbban. Hűtőben el tudod tárolni, és évekig nem kell rá költeni. Kell hozzá 20 Ft-ért egy 5 ml-es fecskendő meg egy vastag tű, kimérni.
De amúgy, mint írtam, a 10 ml-ből is csak 2 ml-re van szükséged, vagyis az még drága bolt esetén is csak 200 Ft.
Ez a szer egy alap, mindenre jó, mint a lóbalzsam, nálam mindig van itthon, hogy szükség esetén nem kelljen utána szaladgálni.
A levelek leszedése szerencsejáték. Vagy ér valamit, vagy nem, és sorban leszeded a fele levelet, a maradék meg csupa petty lesz, és csak apró epreid lesznek.
Egyébként vagy rendkívül fogékony fajtád van, vagy rosszul csinálod, mondjuk rendszeresen öntözöd. Nekünk mindig is volt eprünk, de tavasszal szerintem még soha nem láttam mikoszferellát, csak letermés után. Kell neki egy bizonyos nem túl alacsony hőmérséklet, és állandóan nedves levél. Ez a kettő tavasszal nem szokott együtt járni.
Szóval, ha a fertőzést okozó körülmények megváltoznak, akkor van esély gyógyulásra.
Az a durva, hogy Debrecenről van szó, tehát elég nagy város, és tavaly végigtelefonáltuk a gazdaboltokat, mire a sokadikban találtunk Amistar-t.
Nem locsoltam még az idén egyáltalán, csak az elmúlt 2 hétben volt bőven eső.
De amúgy nem sok foltos levél van, mint a képeken látszik. Megpróbálom ezeket leszedni, ettől még marad bőven levél.
Még a 10%-a sem foltos.
Az általad feltöltött képen inkább "égés" nyomok látszanak, mintsem gomba okozta betegségfoltok.
Már csak amiatt szedném le a foltos leveleket, hogy az elhalt perzseléseken ne telepedjenek meg a gombák.
A másik kérdéseddel kapcsolatban pedig ne Amistar-t keress, hanem "azoxistrobin" hatóanyagú szert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!