A krizantém mikor hajt ki? Mikor derül ki, h túlélte-e a nagy fagyokat?
Ősszel vettem először.
Virágládában volt.
Visszavágtam, most pici gazok nőnek a ládában, de teljesen nem merem kigazolni.
Viszont a virág föld feletti része totál elszáradt, tehát mondhatni csak földet meg gazt látok.
Ki fog hajtani, vagy lennie kéne föld feletti részének is ilyenkor?
Nálam már majd 10 centi a hajtása, de szerintem több fajtájuknál előfordulhat, hogy később bújik elő.
Tutibiztos, hogy gazt látsz, nem apró hajtásokat?
szóval ilyen répa-szerű?
holnap megvizsgálom jobban, köszönöm! :)
ha erőteljesen, akkor az enyémeknek annyi...
de holnap írok és/vagy fotózok.
Ha megsínylette a telet, akkor nem erőteljesen, de valamit mindenképpen látnod kellene, ha élne.
Ládában könnyen elfagy, mert a talajhő meg a hó nem védi úgy, mint a szabad földben lévőket.
Fajtától is függ, ezek a közepes vagy nagy virágú fajták még kiültetve se sokat bírnak, ládában meg semmit.
Sztem vegyél egy pár krizitövet valahol, nem nagy összeg : ha megmarad a mostani, ha nem, mégis lesz virágod.
( piac, barátnő, szomszéd, ismerős, vagy hasonló helyek pl. [link] )
De leggazdaságosabban úgy tudod megoldani, ha te magad szaporítod tőosztással: nem boszorkányság! És megvan a magad öröme, amikor a te kezed munkáját dícséri egy-egy szép virág. :)))
( "segítségül" kismillió ilyen oldalt találsz:
[link] )
Lehet, némely nagyzási hóbortban szenvedő sznobistát mélységesen megbotránkoztat, de jómagam, halottak napja után 2-3 héttel, mikor kimegyek a temetőbe, összeszedem a már kidobált, elvirágzott, összefagyott cserepes krizit. Nem kerünek az elszállított szemétbe, komposztba, a betongettónk lépcsőházai előtt meg már a következő tavasz végén ontják virágot. Egyébként a temető előtti kisebb boltok árusaai is összeszedik a kidobott évelőket, átteleltetik, és főleg az apró virágú óriási bokorkriziért horribilis összegeket kérnek a következő tél elején, a halottak napjára vásárlóktól )
Nagyon okos ötlet.
Ha korábban "tudom meg", amikor még volt kocsink (meg párom) akkor simán megcsináltam volna, de már egyedül vagyok, kocsim sincs, és így nem merném megcsinálni, hogy egy szatyor száraz virággal sétálok ki a temetőből. Félnék, hogy megállítanak, és ki van írva, hogy virágot onnan nem lehet kivinni, én meg nem akarom, hogy ott lopással vádoljanak...
Lefotóztam mind a két tövet.
Semmi olyasmit nem látok, amit kéne, szóval ezeknek annyi. :(
Máshová nem tudnám tenni, csak ládába, a kutyák miatt.
Köszönöm a válaszokat!
Kidobhatod mindkettőt : tökéletesen bedöglöttek. :(
A temetőbéli növénymentéskor meg nem kell problémát csinálnod abból, ami nem az, elvégre "szemetet", növényi hulladékot hozol ki. Egy- egy elfagyott cserepes növény --azaz "szemét" - miatt még rádnézni sem fognak, nemhogy megszólítani! Az a szigor, mire te gondolsz, akkor lépne érvénybe, ha temetés után a friss virágot, pl. az 1000-1500 Ft-os liliomszálakat "gyűjtenéd be", lopnád kazalszámra! :))) Körberöhögnék azt a temetőőrt, aki pár cserép elfagyott tő, kukaszemét miatt belédkötne!
Nálunk csóró a ház, a legalapvetőbb cuccok miatt is zűr van, néha pitizni kell egy-egy lépcsőházi 40-es égőért, hogy megtaláljuk a kulcslyukat. Persze, hogy a ház körüli kertszépítésre egyetlen fillér se jutna! Így néhányan összefogtunk és az egyik szomszédomnak szaktudása tökéletes ahhoz, hogy szép legyen a kert, mások meg virághagymákkal, tövekkel, magokkal, önkormányzattól kapott bokrokkal tesszük emberibbé és elviselhetőbbé a nyáron 60C'-os beton-és aszfaltrengetet. Igénytelen, kevés ápolást igénylő, betegségekkel szemben ellenálló, szárazságot tűrő és olcsón beszerezhető "gizgazt", a legegyszerűbb "árokparti parasztvirágokat" ültetjük. 2,2,5 méterre növő mályvát és ricinust teszünk a kert szélére: díszít és árnyékol valamennyire.
Büdöske (bársonyvirág), petúnia, árvácska, kövirózsa, örökzöld kecskerágó bokor, porcsinka (kukacvirág), évelő oroszlánszáj (tátika),évelő sárga viola, csodatölcsér (Mirabilis jalapa), illatos estike (Matthiola bicornis) és hasonló, gondozást nem igénylő virágokat teszünk ki. Amire nálunk ügyelni muszáj, hogy lehetőleg rövid szára legyen, mert nálunk mindent visznek, amit arra érdemesnek talának. Tulipán, nárcisz, jácint, levendula, margaréta, rózsa, árnyliliom, dália, orgona, gyöngyvirág, rézvirág, liliomfélék, muskátli és még nagyon sokan mások .... szóba sem jöhetnek, mert már nyílás előtt learatják az egészet. Ágastul, tövestül, levelestül. Ha két méterrel odébb eldobják, akkor is. Haszonnövényt meg végképpen semmit! Tudod, nehéz ott, ahol a kertből előbb a használt , fecskendőt, sörösdobozt, örömgumit és tampont, műkörmöt, romlott leves maradékát, kilószámra "termő" csikket kell szedni.
Az idetelepítettek még úgy szocializálódtak, hogy övék a gyár és minden, viszik, ami mozdítható. Ide csak olyasmit érdemes "ültetni", ami magot ha marokkal magunk mögé dobjuk, és már el is van ültetve. :)
Nnno! most jól kipanaszkodtam magam! :)
Melyik ez a biztonságos, élhető város?
Mit javasoltok a krizantém helyére, ami ládában is megél, nem fagy el?
Budapest falu egyik külkerülete, de a probléma nagyrészt az 1956.-os forradalom után "Szabolcsból" idetelepített gyökértelen,
mostoha sorban, szellemi vákuumban szocializálódott emberekkel és azok utódaival van, nem az "élőhelyükkel".
Kicsit sarkítottan fogalmazva némelyik mindmáig csodálkozik, hogy a falból folyik a víz és komolyan megharagszik, ha megkérem, hogy az előző napi züllés maradékát, amit alul és felül egyaránt kiadott magából, legyen szíves feltakarítani.
Némelyikük már tanulgatja, mi a békés egymás mellett élés, de elkeserítő, amikor az én köszönésemre ( Jó napot kívánok! ) válaszul annyit kapok, hogy "Nem kell hízelegni!".
Nehéz velük-közöttük, de számukra biztosan nekik sem könnyű velem. :)
És megéri a fáradságot, szívmelengető dolog, amikor azt látja az ember, hogy némelyik az egyedfejlődés rögös útjára tévedve már nem csupán arra képes, hogy a konténerig vigye a szemetet, de tanulgatja a papír és műanyag szelektálást is. Vagy, hogy a babakocsival érkezőnek nyitja és tartja a liftajtót, míg az belép.
Vagy nem gyújtja fel a kéretlen reklámújságokat. Vagy rá lehet bírni, hogy figyeljen és szóljon, ha újra megjelenik a "lakásában" a csótány.
Vagy elmagyarázom a szerencsétlen istenbarma állatkának, hogy ha egy hónapban 9 csomag cigitől megkímélné
a tüdejét, aztán okosan gazdálkodna, nem szólítanák fel a közös költség befizetésének elmaradására. Ilyen apróságok, napi kis primitív csaták.
Egyébként engem itt némelyek szeretnek.:))
Mert nem veszekszem, hanem pl. négyszemközt hívom fel a figyelmét arra, hogy az ő érdeke is, ha úgy vigyáz a környezetére és a lakótársaira, mint én némely napokon az ő csemetéjére.
Pl. más házakban, tehetősebb lakóktól kirakott gyerekruhát összeszedjük, kimossuk.
És láss csodát! minap találtam egy ilyen kis csomagot a szelektív gyűjtő ajtaja előtt, rajta kis cetli : téli ruha. akinek kel, vigye "
Eszébe jutott az illetőnek, amit tőlem hallott: a gyerekek néhány éves korukig olyan gyorsan nőnek, hogy idő sincs a kis cuccok "elhordására". Némelyik holmi szinte új. Ilyesmit ne a csikk és a tojás-és hagymahéj közé dobjon, hanem úgy, hogy más is hasznát vegye...és fogott rajta a szó! Ő megértette, hogy segíthet annak, aki ugyanúgy nélkülöz, mint ő maga.
Jah! Mielőtt valaki bősz cigányozásba fogna : echte magyarokról szól e kis örömóda. :(
Továbbá tudni illik , hogy minden népnek megvan a maga szemete is.
És számomra is sikerélmény felismerni némelyikükben, hogy "nem minden szemét hulladék". Van köztük "újra-hasznosítható" egyén,
tanulásra fogékony: a legtöbbje nem menthetetlen. :)
Csak nem kiközösítéssel és qrvaanyázással kell közelíteni az érzékeny lelkükhöz, hanem sok türelemmel.
Nyugalomra vágyó morgós lakók minap fenyegetőztek egy nagyhangú bérlőnek, hogy hívnak néhány szekrényméretű, izomagyú kidobólegényt, ha nem maradnak csendben esténként ... és itt jön a csavar!
Mert most ugyanezen lakók rám haragszanak a leginkább, amiért kísérletet tettem arra, hogy a bérlőkkel emberi hangon megbeszéljem ugyanazt. (ti.: hogy vegyenek kicsit vissza, próbáljanak viselkedni )
A kísérlet ( egyelőre ) még nem hozott sok pozitív eredményt.
Negatívat viszont annyit, hogy a csöndrevágyó lakók már engem akarnak megveretni.
Na, akkor most kinek a fejében van nagyobb kuszaság ? ? ?
A renitens bérlőében, vagy a magukat sokkal magasabbrendűnek hívő, IQ-light csodavárókéban?
Jómagam azért még próbálkozom, hiszen, ha Petőfi idejében képesek voltak mérlegelni, érteni a körülményeket, azonos tartalmú kérésekre másként "reagálni", talán ma sem lehetetlen ugyanez.
( [link] )
Guglit, ha megkérdezed, ( pl.:balkonláda növények) ír neked sok tippet, télállót, 50 C fokos szárazságtűrőt is :
Neked kell összeválogatnod, melyek az ízlésednek, pénztárcádnak megfelelő verzió. Szerintem nem érdemes a magas szaktudást igénylő, agyonnemesített növényekkel kezdeni.
Kövirózsák (Sempervivum)-félék, Kristályvirág (Delosperma)-félék.
Ami nálam elmaradhatatlan: petúnia, nyáron a bársonyvirág-félék.
Ősszel, fagyok előtt árvácska: áttelel és március közepén-végény már virít!
Látod, milyen messze eljuthat a magamfajta, ráérős ember 2 tő krizi kielemzése kapcsán? :)
Szerencsére ennek jólviseléséhez agyilag elég "elvont" figurának bizonyultam eddig etéren. Talán te is megbocsátod, ha hosszú lére sikeredtem :)
Napsugaras szép időt mindenkinek! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!