Kezdőoldal » Otthon » Kert » Most kell monília ellen...

Most kell monília ellen permetezni?

Figyelt kérdés
Tavaly sok kárt okozott.

2017. ápr. 5. 13:00
 1/7 anonim ***** válasza:

A meggy virágmoníliája ellen mostanában kell, ill. kellett volna.

Pontosabban, egyszer a nyílás elején, egyszer fővirágzásban (felszívódó szerrel). A nem felszívódóval leginkább csak a már kinyíltakat véded meg, szóval ehhez kell igazítani a permetezések számát és idejét.

A sárgabarack idén nagyjából elvolt permetezés nélkül is, a meleg és száraz időt nem szerette a monília. (Én azért permeteztem, biztos ami biztos.)

De ez a mostani csepergős, lehűlős idő veszélyes a meggyre. Ha nem változik, a végén még harmadszor is rá kell menni a felszívódóval. (A tavalyi különösen veszélyes év volt a meggynek, és így az utána következő, vagyis mostani évben erősebb fertőzés várható.)

2017. ápr. 5. 16:25
 2/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Én úgy tudtam ilyenkor kell, mert ilyenkor a legveszélyesebb (esős, hideg virágzáskor), az esők után közvetlenül.

Nem tudom felszívódó-e, Championnal gondoltam permetezni(?)

Megy, őszi-, sárgabarack van, most virágzanak, ill. elvirágoznak.

2017. ápr. 5. 17:36
 3/7 anonim ***** válasza:

Ha permetezted is,akkor is ismételni kell 7-10 naponként .

A barackokat a tarafina is támadhatja .

2017. ápr. 5. 18:04
 4/7 anonim ***** válasza:

A Champion kiváló lesz arra, hogy ne kapj hasmenést a gyümölcstől. Letakarítja a virágokat a fáról.

Rézzel nem szabad virágot permetezni, legfeljebb tribázikus rézszulfáttal, de az is véleményes.

A Champion a baracknak a levelét is leviheti. Vegyél valami alkalmas szert.

Kontakttal permetezni mindenképpen az eső előtt kell, mielőtt a fertőzés megtörténik. Ha megtörtént a fertőzés, és a növényen belül van a gomba, akkor kívülről már mosogathatod akármivel. Leírtam, hogy mikor.

A sárgabarackot már nem kell, elvirágzás után már nem fertőz a virágmonília. Legfeljebb felszívódóval, ha megtörtént a fertőzés. A virágokat már az se menti meg, de a vesszőket még talán.

Most a meggy megvédése lenne a lényeg. Ha már nem permetezted időben, akkor felszívódót vegyél, az még a kezdődő betegséget talán meg tudja fogni. (Ha kifejlődött, akkor már nem.)

2017. ápr. 6. 05:18
 5/7 A kérdező kommentje:

Ez a cikk pedig áprilisi, a moníliáról, virágzás idejéről, és a Championról ír.

[link]

2017. ápr. 6. 12:26
 6/7 anonim ***** válasza:

Értelmezd újra.

A fertőzés virágzás idején van, de a "mit lehet most tenni" alcím a hetekkel virágzás utáni időre utal, lásd a dátum, meg a beteg ágak, amik szintén jóval a virágzás után jelennek meg.

De mindenképpen baromság a szerajánlat, mert beteg fákat rézzel vagy bármilyen kontakt szerrel gyógyítani nem lehetséges, olyankor már csakis és kizárólag a felszívódók jöhetnek szóba.

A kontakt szerek arra valók, hogy beborítják a növények felszínét, és a fertőző dolgokat nem engedik a növényhez.

Ha a fertőzés mégis bejutott a növény szervezetébe, akkor már teljesen mindegy, hogy kívülről mivel kenegeted, ez szerintem egy laikusnak is nyilvánvaló.

Monília tekintetében a rézhidroxid csak mint rügyezés idején kiszórt lemosószer használható.

Az 1. hsz-ban a lényeg le van írva.

De persze neked is szabad leperzselni a fáidat, jövőre már tapasztaltabb leszel.

2017. ápr. 6. 15:57
 7/7 anonim ***** válasza:

Én tényleg 3x permetezek...

Mivel a déli határnál lakom,Szerbiából hozom a sokkal olcsóbb szereket. Itthon nagyon jó(volt) a Systhane duplo,de állítólag azt is betiltják/kivonják.

Azt nézd meg,hát ha még van nálatok!

2017. ápr. 7. 22:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!