Kezdőoldal » Otthon » Kert » Meg lehet így akadályozni,...

Meg lehet így akadályozni, hogy túl nagyra nőjön a platánfám?

Figyelt kérdés

Megnéztem ezek a fák hatalmasra nőnek. A fa úgy öt méterre van a háztól, kerítés mellett. Úgy tíz éve ültethették, elég nagy, de nem olyan nagyon nagy még. Kivágni teljesen nem szeretnénk, mert nagyon szép és pont jó irányból tart árnyékot is.

Arra gondoltam, hogy a vezérágának a tetejét szépen el lehetne vágni, ezt meg is tudnánk oldani. Így eltűnne a fő, legvastagabb közepe, ami felfelé tör. A városban máshol láttam a jegenynyárnál meg más fánál is ilyen megoldást, hogy a törzsét elfűrészelték, akár 8 méteres magasságban, az oldalhajtásai ugyanolyan szépen nőnek és zöldülnek, de a magasságának gátat szabtak, pedig ha hagyják az a fa is megnő hat emeletes magasságokig. Működhetne ezzel a fával is, amit kitaláltam?

2017. márc. 19. 14:01
 1/6 A kérdező kommentje:
A fa egyébként telken belül van a kerítés mellett, az előző tulajdonos ültette, tehát nem kint az önkormányzat területén van, szóval akár ki is vághatnám, szabályozást biztos nem akadálya a megzabolázásnak.
2017. márc. 19. 14:02
 2/6 anonim ***** válasza:

# 1:

"nem kint az önkormányzat területén van, szóval akár ki is vághatnám"

Vannak olyan települések, budapesti kerületek, ahol a magánterületen lévő fák kivágása is önkormányzati engedély köteles.

2017. márc. 19. 14:32
 3/6 A kérdező kommentje:
Igen, de ez nálunk nem így van, épp ezért is írtam, mert pont azt akartam megelőzni, hogy valódi, a kérdést megválaszoló válaszok helyett ezen kezdjenek el rugózni az emberek, mert ennek az én szempontomból se haszna, se jelentősége nincs.
2017. márc. 19. 14:36
 4/6 anonim ***** válasza:

Az oldalágak is elkezdenek felfelé törni, már idén, ha a sudarat levágod.

Csökkenteni tudod a magasságát, de továbbra is fog felfelé nőni, csak pár évig lassabban. Akkor újra fűrészelni kell.

2017. márc. 19. 20:48
 5/6 anonim ***** válasza:

Így van, elkezd felfele is nőni. Ha neked nem probléma, hogy néhány évente fűrészelni kell, akkor az ötleted természetesen működőképes.

Csak vigyázz a kerítésre, hallottam már olyat, hogy a platán gyökerei még a betont is megrepesztik.

2017. máj. 28. 09:03
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Úgy döntöttünk, hogy inkább évente elérhető távolságban, ahol még simán meg tudjuk csinálni fűrészeljük, mint az legyen, hogy felnő hatalmasra, aztán ha van valami, akkor ilyen mindenféle alpinistákat kelljen hívni.
2017. máj. 28. 12:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!