Mennyi föld kell erkélyen egy 2 méteres futónövénynek, hogy szép lombos legyen?
Takarás céljából akarok erkélyre hajnalkákat, csak nem tudom mennyi föld, mekkora cserép kell ehhez. Azt szeretném, hogy rendesen legyenek levelei, hogy takarjon, a virág csak bónusz lenne ehhez.
Persze többet ültetnék, de a kérdés az, hogy egynek mennyi föld kell, hogy jól eléldegéljen benne?
Egy ilyen virágládában lévő föld 1 tőnek is csak szűkösen elég. Hogy úgy-ahogy fejlődjön ennyiben, ahhoz rengeteg tápoldat, és nyáron napi kétszeri öntözés kell. De ha megoldható, inkább legyen több a föld. Csak le ne szakadjon az erkély...
(Anno panellakó kölyökkoromban rengeteget kínlódtam vele, de nem és nem akartak nőni, mert nem növeltem kellően az edények méreteit.)
Ebben a cikkben van egy kép, ahol ládában vannak, és ránézésre 2 méteresek, ráadásul virágok is vannak.
Ami érdekes, mert azt szoktam olvasni, hogy tápoldatozva nagyra nő a zöldje, de akkor meg nem lesz virága. Szóval érdekes, hogy itt kis láda, kevés föld, mégis nagy a növény, plusz virágokkal.
Hát mondjuk én déli erkélyen próbálkoztam, ez meg nem déli, de nyilván itt is napi többszöri öntözés kell ennyi levélhez, plusz a rengeteg tápoldat.
Tápoldat meg tápoldat között különbség van, a cikkíró csak hallott valakitől valamit.
Ha mondjuk nitrogéntúlsúlyos a tápoldat, akkor van az, hogy nagyon nő, és kevésbé virágzik. De vannak olyan összetételek is, amitől az Istennek nem akar nőni, csak a számtalan virágot hozza.
Itt mindegyiknél megnézheted az összetételt:
Köszi a tápoldatos linket.
Amúgy a képen csak egy nem túl nagy ládában van, méghozzá jó néhány tő, vagyis úgy tűnik, hogy nem a föld az elsődleges szempont neki, inkább a tápoldat meg az öntözés.
Így van.
De éppen ezért szerencse (pont mikor milyen és mennyi tápoldat) meg sok szabadidő (napi 2-3x öntözés) dolga. Sok földdel egy egyszerű halandónak is sikerülhet.
Ez érdekes, hogy ugyanazzal a növénnyel ennyire eltérőek a tapasztalatok, hogy valakinek sok gondozásra volt szüksége, hogy nőjön, másnál meg tápozni sem kellett, úgy is nőtt.
Lehet, hogy a hajnalka fajtájától is függ? Nem tudom, mekkora variációk vannak hajnalkában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!