Málnát mikor s hogyan kell metszeni?
A málnát agusztus végén kell metszeni.Minden letermőt el kell távolitani.A közben fejlődő
új sarjakból lesz az új termő vessző .
A letermett szárak maguktól is elszáradnak nyár végére, tehát különösebb baj nem lett belőle, hogy nem vágtad le őket.
Viszont ha rendesen teremtek az ültetés évében, akkor ezt elrontottad, mert nem lett volna szabad engedned. Mivel még nem volt elég gyökérzet a termés kineveléséhez és a vesszőneveléshez IS, ezért feltehetőleg legyengültek a tövek, nem fejlődtek úgy, ahogy kellett volna, most nincsenek fejlett új hajtásaid.
Szokták írni, hogy késő ősszel az új hajtásokat vissza kell vágni, de én még nem láttam hátrányát, hogy csak tavasszal vágom vissza, pedig eladásra megy a nagyobb rész.
Konkrétan, én februárban szoktam metszeni, ma is csinálom, ha még belefér az időmbe.
A tavaly letermett szárazakat tőben kivágom (ha előző évben nem volt rá időm), a friss növekményt, vagyis a sima, egyenes tavalyi szárakat pedig így, az egyszertermőknél:
Összeadod az adott tő tavalyi növekményét, és ennek maximum a felét hagyod meg. Tehát ha van 1 db 1 m-es szár, akkor fél métert hagysz meg. Ha van 1 db 0,5 m-es meg 1 db 1,5 m-es, akkor a kicsit tőben kivágod, a nagyot 1 m-esre vágod. Aztán ha lesz 5 db 2,5 m-es, akkor 4-et hagysz 1,5 m-esre...
Szóval, a kicsiket mindig tőben, a nagyoknak meg a hegyét vágod le. (Ceruzánál vékonyabb részt semmiképpen ne hagyj.)
Ha túl sokat hagysz, akkor a következő évben nem lesz rendes termésed, mert nem lesz hozzá vessző.
A folytontermőket szokás földszinten vágni tavasszal, hogy minél erősebb legyen az új hajtásokon fejlődő második termés. Én azért szoktam hagyni ilyen 40-50 cm-es csonkokat, 2-3-at tövenként, hogy lássam, hol vannak, meg a kutya ne törje ki majd a friss hajtásokat. Most te legfeljebb 1 ekkorát hagyj, vagy még ennyit se.
Hát annyi hibát, hogy az egyszertermők miatt nem fogsz hasmenést kapni... Ezek ugyanis, ahogy írva vagyon, csak a tavalyi vesszőkön teremnek. A folytontermők viszont teremni fognak így is, az új hajtásokon, úgy július elejétől
De legalább jó erőseket hajtanak az egyszertermők, és jövőre nagy termésed lesz.
Ha most nem voltak rendes új hajtások, akkor egyébként is egy viszonylag erős metszést kellett volna csinálni, bár ennyire erőset azért nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!