Kezdőoldal » Otthon » Kert » 7000 négyzetméterre milyen...

7000 négyzetméterre milyen kerti gépek érdemesek?

Figyelt kérdés
Most költöztem ki városról falura, nagyobbacska kertem van, 7000négyzetméter, erre szeretnék venni valami traktorféleséget amivel alap földmunkákat el lehet végezni, saját fogyasztásra szeretnék sokféle növényt termeszteni, milyen gépre lenne érdemes szerintetek beruháznom? Költség határ olyan 500ezer, mehet feljebb is, de nem nagyon szeretném :)

2017. jan. 2. 08:43
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Hát igen, sok részletkérdést kellene még tisztázni az igazán jó válaszhoz.

Pl. hogy meg akarsz-e termelni minden gabonát az állatoknak, búzát kenyérnek (ez szerintem alapból hülyeség lenne), stb. Vagyis mekkora területen akarsz milyen kertészeti növényt és hány gyümölcsfát nevelni.

Ha tényleg csak kisebb területen akarod a családnak szükséges növényeket termelni, akkor én se javaslom az ilyen nagy beruházást.

Felénk a föld m2-ét 8-10 Ft-ért szántják, vagyis 1000 m2 8-10 E Ft, és kínlódjon a tulajdonos az elromló trakijával.

1000 m2-en egy igen nagy család zöldségszükségletét is meg lehet termelni. Plusz párszáz m2 gyümölcsfáknak, azt meg nem kell szántani, csak a felszínt rotázni évente párszor.

A kertészeti részre a szántáson kívül nem tudsz belemenni traktorral, oda kell egy nagy rota a szántás tavaszi elmunkálásához, meg a nagyobb, kiürült felületek gyommentesen tartásához, meg egy kis rota a sorközök műveléséhez.

Azaz, kistrakit csak hobbiból vegyél, mert az árát nálad nemigen fogja behozni. (Esetleg, ha ősszel eljársz kerteket szántani.)

Én amúgy több, mint 3500 m2-t művelek most (régebben 1000-rel többet), piacra megy a cuccok nagyobb része, a munka felét én csinálom, másik felét a nyugdíjas szüleim. A munkahelyem is sokkal több időt vesz el, mint a normál 8 órások. Meg tudom csinálni, de akinek ez nem hobbija, az beleverné a ..szát az egészbe, mert annyira azért nem jövedelmező dolog.

A gépesítésem: kisebb és nagyobb roták, motoros permetező, kis benzines szivattyú, motoros kaszák, láncfűrészek. Az egészet így egyben el lehetne adni 200 E-ért.

2017. jan. 4. 08:57
 12/15 A kérdező kommentje:

Vegan vagyok, szóval állatoknak nem termelek semmit,

Nyílván nem akarom beültetni a 7000nm-t paradicsommal vagy ilyenek, akarok füves-gyümifás részt, barack, körte, hatalmas cseresznyefa, szilva, óriási diófa van a telken, barackot szeretnék még egy párat, szeretmék málnát, epret, ribizlit...

Zöldséges kertre én is olyan 1000-1500nm-t gondoltam max, szeretnék némi búzát, kukoricát, dem sokat olyan 100 illetve 50kg bőven elég nekem ezekből, akarok egy kis szőlőt, meg egy kis gyepet is :)

Fél kamasz és felnőtt koromat elősször egy simson aztán egy pannonia bütykölgetésével töltöttem, szóval egy ilyen egytengelyes használt masiától szerintem nem kell megijednem :) csak azt nem tudom mihez mi kell hozzá (földmunka téren)

Az is csoda, ha egy ekét felismerek ránénésre :)

2017. jan. 4. 11:35
 13/15 A kérdező kommentje:
Azt meg elfogadom, hogy van akinek nincs ideje, én speciel letargoncázgatom a 8 óra munkaidőmet 3 ra otthon vagyok, 9-10 ig meg esz a fene a semmittevéstől...
2017. jan. 4. 11:37
 14/15 anonim ***** válasza:
Tartalékold a pénzed, egyenlőre, majd később meglátod mire lesz szükséged. Két tengelyes traki az ilyen területre nem szükséges. A kiadásai évente többe lennének mint amennyiért elvégzik bérmunkába. Lehetőleg jó kéziszerszámokat szerezz be, nem szükséges, hogy boltból vegyed. Valószínű, egy sör mellett a kocsmába is kapsz infót. Elsődlegesen a vetésre és a sorközművelésre figyelj. 30-40 ezer között lehet venni szemenként egysoros,tologatós vetőgépet. / a hirdetési oldalakon ritkán van tizenezer körül is/. A Rotikapánál arra figyelj, hogy erősebbet vegyél mint amit most gondolsz. /7-8 Le, vagy azon felül/ Rá raksz egy egysoros kultivátort, két vaskereket, egy lassító áttételt, vagy már gyárilag lehet sebességet csökkenteni, és meg van a sorközművelés technikai része oldva. Jó a rota is, de meg vannak a hátrányai is. Mákon és fokhagymán mind kettő őszi vetésű, érdemes lenne elgondolkodni. Sokat nem kell velük foglalkozni, egyszerűen termelhető, és már tavasszal nem kell csak kapálni, illetve minden éven hozza a vetőmagot is.
2017. jan. 5. 14:15
 15/15 anonim ***** válasza:

Az én telkem 6000 m2, s kétszer ekkora sem lenne elég, hogy ellássam magam tisztességgel, de akkor még ott van a tüzelő és az állatok problémája is. Biztos, hogy kellenek oda még gépek? Én kézzel kaszálok, kézzel ások, van egy fűnyíróm, és egy rotikapám, amit még sohasem használtam, két éven vagyok túl, és eddig jól elboldogultam. Segít fitten tartani. :)

Én is az önellátás irányába araszolgatok (bár nagyon kis költségvetésből), de épp a cél miatt nem szeretnék gépekre hagyatkozni sem. Felénk az a szokás egyébként, hogy megfizetik a traktorost, aki mindig elvégzi az aktuális földmunkákat, és nem ruháznak be hektárok alatt saját eszközparkba.

2017. jan. 6. 17:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!