Kezdőoldal » Otthon » Kert » A fák törzse és úgy ált. A...

A fák törzse és úgy ált. A növények miért nem fagynak meg a minuszokban?

Figyelt kérdés

2016. dec. 14. 14:04
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
51%
Mert a megfagynivalót lepumpálják a gyökerekbbe, ahol nem fagy.
2016. dec. 14. 16:21
 12/18 anonim ***** válasza:
100%
A fagyok beálltával elcukrosítják a nedveiket. A cukros víz elég töménység esetén -30C is kibír.Ha mégis megfagy, akkor a kialakuló kristályok nem olyan élesek, mint a sima jégkristályok. Gondolom hallottál már az etilénglikolról, amit a kocsik hűtőjébe raknak. Az is egy cukorféle, de mérgező. A növényi cukrok nem mérgezőek, ezért nyugodtan fogyaszthatjuk őket. Amikor megjön tavasszal a jó idő, akkor a fák átmossák magukat, és megszabadulnak a cukoroldattól. Kanadában így készül a juharszirup. Amikor megindul a fákban a keringés, megcsapolják a fa nedveit, majd főzéssel besűrítik.
2016. dec. 14. 17:21
 13/18 A kérdező kommentje:

Ez igen!!! Koszonom szepen!!!

Es a "sima novenyek" eseteben is ez s valasz? Bennuk is cukoroldat a fagyallo?

A fakban ez a "cukrosodas" ez a nyelvunkkel erezheto is?!

2016. dec. 14. 18:05
 14/18 anonim ***** válasza:
" és úgy ált. A növények " megfagynak, elfagynak "a minuszokban". De van amelyik nem. Hány éves gyerek szintjén kell neked megmagyarázni?
2016. dec. 14. 18:36
 15/18 anonim ***** válasza:
0%
Persze érzed a nyelveddel. Mióta erre rájöttem én is azóta megvárom míg bejönnek a fagyok és kivágok pár akácfát. Felaprítom cefrének és ha kiforr pálinkát főzök belőle.
2016. dec. 14. 20:18
 16/18 anonim ***** válasza:
Én nyírfanedvet csapoltam már, egyáltalán nem tűnt édesnesnek, de ha besűritik, akkor édes lesz.
2016. dec. 14. 20:55
 17/18 anonim ***** válasza:

Milyen sima növények. Rengeteg lágyszárú elfagy, nem láttál még fagyott növényt? Ahogy a legtöbb fa levele, virága is lazán elfagy, múlt tavasszal a diók elég jól bemutatták ezt a környéken...

Ez a cukros dolog amúgy állatoknál is megvan, bár nekem a kiszáradást jól tűrő állatok jutnak eszembe, ahol trehalóz tölti be a vízmolekulák szerepét.

Persze vannak állatok, akik jól bírják a kemény fagyot. Megfagynak, de gyorsan, aprócska jégkristályokkal, nem akkorákkal, amik szétroncsolnák őket, így fel tudnak éledni.

A növényeket sajnos nem ismerem ennyire, de egy kemény fatörzs nyilván nem olyan, mint egy lágy kis növény, bár ez utóbbi sem feltétlenül fagy el, ezt a kertben is láthatjuk.

2016. dec. 14. 23:28
 18/18 anonim ***** válasza:
Mármint kiszáradt állapotban van trehalóz, normálisan vizet használnak ők is, s csak akkor élnek igazán :)
2016. dec. 14. 23:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!