Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mi a baja az orchideaimnak?

Szeretemacsokit kérdése:

Mi a baja az orchideaimnak?

Figyelt kérdés
Az elso darabomhoz oktober vegen jutottam hozza. Gyonyoru viragai voltak, majd egy kis ido elteltevel ledobalta oket. Gondoltam ez termrszetes,az orchidea is elviragzik. Majd most december elejen kaptam nevnapomra meg egyet. Egymas mellett vannak. Az 2. Sokkal nagyobb mint az elso es tele van bimbokkal. Csakhogy a bimboit elkezdte ledobalni ugy mint az elso a viragait. A bimboi gyorsan osszeszaradnak, vagyis ez nem igaz mert nem lesznek csont szarazak, hanem mkntha gyorsan megoregednenek, rancosak lesznek majd leesnek. Megfelelo mennyisegu fenyt kapnak, hetente 1x kapnak vizbeaztatos locsolast, illetve a pratartalom is megfelelo. Az lebet baj hogy a radiator felejuk nyomja magabol a meleget es ez zavarja oket? Vagy mas a problema? Ja es lepkeorchideakrol van szo. Kerlek segitsetek, mert nagyon aggodom ertuk.

2016. dec. 10. 09:44
 1/9 anonim válasza:
az orchidea nem bírja ha elmozdítják. Mindig ledobja magáról a virágokat amikor új helyre kerül ésvagy fél évig nem is hajt újat. Viszont ha egyszer újra kivirágzik akkor nagyon tartós ideig megtartja a virágokat:)
2016. dec. 10. 09:52
 2/9 A kérdező kommentje:
Az oktoberi szaranak a tetejen mar van 3 kicsike bimbo es nagyon orulok neki. Viszont most olvastam egy masij kerdesbeb hogy a radiator megolheti az orchideat. Ez igaz? Illetve a szae levagasaval van problemam. Sokan azon a velemenyen vannak hogy soha ne legyen levagva a szara, mig masok levagjak ha elviragzott. Oszinten szolva en sajnaltam levagni, mert ott volt mar egy picike bimbo a vegen. Mit ajanlotok?
2016. dec. 10. 10:02
 3/9 anonim válasza:
A radiátor nem jó neki. Nem kedveli a nagy meleget. Szerintem rakd más helyre
2016. dec. 10. 10:23
 4/9 A kérdező kommentje:
Az a baj, hogy minden ablakunknal van radiator es csak abban a szobaban jo a paratartalom. Ha esetleg negakadalyoznam, hogy a meleget rafujja, akkor rendbejonnenek?
2016. dec. 10. 10:35
 5/9 anonim ***** válasza:

Szerintem nem a radiátor a baja, vagyis nekünk is ott vannak az ablakban, és semmi bajuk. Sőt burjánzik mindegyik, alig lehet megfekezni őket.

A legvilagosabb ablakba tedd, ahol jó sok napfény éri. A vízbe áztatást felejtsd el. Lehet sokan ezt írják, de ettől simán elrohadhatnak. Mivel most bimbozik, ezért egy kis tapoldatos vízzel locsold meg hetente egyszer. De ne aztasd mert szerintem neked túl sok vizet kapott, azért dobta le a bimbokat.

És átlátszó cserépben legyen, ne takard el kaspoval, mert a gyokereknek is kell a fény.

2016. dec. 10. 10:37
 6/9 A kérdező kommentje:
Sosem ontozom tul erre figyelek. Plusz a bimbosat meg nem is aztattam. Vasarnap szoktam oket es ot pont vasarnap kaptam miutan a tarsat kiszedtem a vizbol. A masik pedig gyonyoruen noveszti a leggyokereit es a leveleit. Rothadasnak semmi nyoma.
2016. dec. 10. 11:07
 7/9 anonim válasza:
Minden házban más az átlag hőmérséklet. Valahol azért bírja jobban. Neketek meleg van? Nem esetleg tudod csökkenteni a hőmérsékletet egy-két fokkal? Talán így jó lenne ha kivitelezhető. Amúgy nekünk is ez volt a probléma aztán elvittük másik helységbe ahol hidegebb van és szépen kivirágzott.
2016. dec. 10. 13:56
 8/9 A kérdező kommentje:
Hát olyan 25 fok körül van a szobámban. Lejjebb veszem a fűtést, és meglátjuk.
2016. dec. 10. 15:22
 9/9 anonim ***** válasza:

Nem tudom mi lehet a probléma.

Nálunk is közvetlenül a radiátor fölött vannak a télikertben, semmi probléma nincs vele. Igaz, összességében nincs több 20-22 foknál, de pont a radiátor fölött azért van.

Az sem feltétlenül igaz, hogy áthelyezéskor ledobja a virágait, a mieink sem dobták le. Sőt, volt nálunk megőrzésre néhány darab, azok sem dobták le a virágaikat, sem akkor amikor hozzánk kerültek, sem amikor elkerültek az új, végleges helyükre.

Átlátszó műanyag "cserépben" vannak nálunk, állítólag a gyökérzetnek is kell a közvetlen fény. Mindenesetre nálunk bevált ez a módszer. Alulról öntözzük, a tálcájában mindig áll a víz, eddig még nem voltak rothadási problémáink. Ja, és csak esővízzel öntözzük, nálunk a csapvíz nagyon meszes, állítólag azt sem szereti.

A szárát ne vágd le sose! Tovább hajt, és újabb bimbók lesznek rajta, ez többször is megismétlődhet egy száron. Utána pedig egy csokorban leveleket hajt, ezzel szaporodik. Ekkor levághatod az új növénykezdeményt és elültetheted. De megteheted, hogy úgy ülteted el külön cserépbe, hogy még rajta van a száron.

2016. dec. 11. 12:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!