Kezdőoldal » Otthon » Kert » Miert van ez?

Miert van ez?

Figyelt kérdés
Miert van az hogy a fenyofaim teteje mind megvannak nyulva?
2016. nov. 16. 11:10
 1/5 anonim ***** válasza:

Túl sok víz és túl sok nitrogén.

Egyébként milyen fenyőkről van szó, 20 m-es fenyők, vagy karácsonyfának való ültetvény?

2016. nov. 16. 11:52
 2/5 A kérdező kommentje:
Karacsonyfak :) es a Luc fenyokrol van szo
2016. nov. 16. 12:47
 3/5 anonim ***** válasza:

Ja hát igen, túl sok eső esett ezen a nyáron. Tavasszal és nyáron is van egy növekedési ciklusa a lucnak, általában akkor nyúlik meg, ha a nyári túl esős, vagy a tavaszi túl meleg. Vagy ha N-műtrágyát kap.

Ha egészségesek, akkor nitrogént nem is szabad adni nekik, csak az utolsó nyáron, akkor már nem nyúlnak, csak zöldülnek tőle.

Ha jövőre eladod őket, akkor már ne bántsd, de ha csak 3 év múlva mennek el, akkor mindenképpen érdemes visszametszeni a túl hosszú csúcsot, hogy ne legyen túl ritka ágú a fa.

2 év még határeset, indokolt esetben meg kell csinálni.

Én csak egy bizonyos nyúlás felett szoktam visszavágni.

Rügypattanás idején keresel a csúcshajtáson egy megfelelő magasságban lévő rügyet, jó esetben egy 1-2 cm-es kis hajtás is van ott, ilyen erős csúcsok oldalán gyakori. Ez fölött vágsz. Utána figyelemmel kíséred, és ha másik ilyen kicsi hajtás is túlságosan erősödik a kiválasztott mellett, fordul függőlegesre, azt levágod/letöröd. Ha az új csúcs nem függőleges, akkor egy ágat kötözöl mellé egy évre. Ha egy említett kis hajtás van ott, ami nagyon oldalra áll, akkor hagysz a levágandóból egy csonkot, egy dróttal vagy szigszalaggal hozzáhúzatod a kis hajtást, hogy szépen álljon, aztán jövő tavasszal a csonkot levágod nyom nélkül.

Kell egy kis ügyesség meg odafigyelés, de meg lehet így oldani, hogy ne legyenek csupaszok és féloldalasak a fák.

Nyilván nagy ültetvényben ez kivitelezhetetlen, de ha csak 50 fát kell így megműteni, azt meg lehet tenni.

2016. nov. 16. 13:17
 4/5 A kérdező kommentje:
Koszonom szepen! Meg egy kerdesem lenne, egy-ketto fenyon latom, hogy vilagos szinu/rozsdaszeru barna a tuskeje, mitol van ez, mit lehet ezzel csinalni?
2016. nov. 18. 17:39
 5/5 anonim ***** válasza:

Sok oka lehet, legvalószínűbb a tűkarcgomba, ami ellen felszívódó szereket kell használni, vagy pedig magnéziumhiány, esetleg vashiány, ez ellen meg mondjuk lombtrágyázni kell. Elképzelhető, hogy a talajban megvannak ezek az anyagok, de mivel viszonylag meszes a talaj, ezért a fenyő nem tudja felvenni. Netes képek alapján tudod jobban beazonosítani, hogy nálad mi van.

Nálam is fennáll a probléma, idén kezdtem jobban rámenni. Nyáron folyékony magnéziumot, az idő hidegülésével Folicurt, Topas-t és Mistert szórtam felváltva, most jól néznek ki a fák, pedig már évek óta mindig voltak gondok.

Mondjuk, nálam már csak némi maradék van, pár tucat fa, nem sokba került az akció, permetek meg úgyis voltak a gyümölcsfák miatt. Mistert meg csak azért használtam, mert az áttelelő virágokat meg zöldségeket kellett permetezni gomba miatt a fenyők közelében, és akkor már rájuk is szórtam, hátha pont ez lesz az üdvözítő.

2016. nov. 19. 09:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!