Kezdőoldal » Otthon » Kert » Rózsák teleltetése letakarássa...

Rózsák teleltetése letakarással muszáj? Sok helyen látom, hogy semmit nem tesznek rá, és a rózsának semmi baja nem lesz.

Figyelt kérdés

Tavaly egy hipermarketben vettem rózsatöveket, gyökércsomagoltat, egyik sem maradt meg, pedig felkupacoltam földdel.

Volt már erről kérdés, sokan írták, hogy ezek nem igazán maradnak meg.

Tanultam belőle, most kertészetben vettem konténerest (cserepest), 1 hete ültettem el, remélem minden rendben, mert nem csoffadt el azóta a levele.

Mivel tegnap éjjelre fagyot írt az időkép, körbetekertük fóliával és kartondobozzal, hogy védjük.

Ezt hétvvégén le fogom szedni, mert most egy ideig nem lesz fagy, és szeretném, ha a napfény érné.

De épp ma jöttem el egy olyan ház mellett, ahol szép nagy rózsabokor van, és semmi nem volt rajta, nem téliesítették.

És az biztos nem egy év alatt lett ekkora, szóval hiába nem volt védelme, mégsem fagyott el.

És sok helyen így van, hogy semmit sem csinálnak a rózsával, mégis megmarad.

Akkor most mi a jó megoldás?

2016. okt. 14. 20:18
 1/8 anonim ***** válasza:
Az öregebb rózsák túlélik, a fiatalok elég érzékenyek, ott már ez nem garantálható, ezért szakás letakarni őket.
2016. okt. 14. 20:51
 2/8 anonim ***** válasza:
Ha már rózsa: egy 40-60 centis futórózsa vajon mennyire számít fiatalnak?
2016. okt. 14. 21:33
 3/8 anonim ***** válasza:

Van vagy 50 rózsatövem, soha nem védem a fagytól őket.

Igaz, általában nem a hajnali fagyok idején veszem és ültetem ki őket, hanem korábban.

2016. okt. 15. 13:20
 4/8 anonim ***** válasza:

Ez a fóliázás 100 %-ig felesleges volt, mert a rózsák nem -2 fokban fagynak ki, hanem -15-ben vagy inkább -25-ben. -2-ben még a virágok se szoktak elfagyni, nem hogy a tövek.

A becsomagolás egyébként se ér semmit télen sem, mert a növények nem fejlesztenek hőt. Ha te felveszel egy pulóvert, akkor az megőrzi a tested által fejlesztett meleget, de a rózsa nem tud semmilyen meleget fejleszteni. Takarásnak valami nagyobb térfogatú és viszonylag sűrű anyag kell, ami lehetőleg a talajhőt őrzi meg, azaz nagy felületen érintkezik a földdel, például felkupacolod november végén - december elején, vagy amikor már kissé lefagytak a levelek.

Kétséges fagytűrésű rózsát ültetni nem túl jó ötlet ilyen későn, így erősen csökken a fagytűrése. De nem olyan veszélyes azért, ha nem lesz különösen kemény tél.

Annyit csinálj, hogy ha lefagytak a levelek (vagy legalábbis már nem lesz eleven a növény), csinálj fölé földből egy 20-30 cm-es "vakondtúrást", és a vesszőket vágd le felére-harmadára, hogy csökkentsd a párologtatást. (Erősebben ne, mert a nedvkeringés megzavarása miatt minden rózsavessző visszafagy, amit visszavágtak, a végleges metszésnek majd tavasszal, rügyezéskor kell megtörténni.)

A későbbi években nem kell takarni az átlagos rózsatöveket, csak a különösen fagyérzékenyeket, de ilyenért meg szerintem nem kár, ha mégis kifagy.

Ja, és még egy: ha úgy ültetted, hogy a cserépben lévő föld a talajszintre került, akkor szedd ki, és ültesd újra úgy, hogy 10 cm-rel mélyebbre kerüljön. Vagy különben tényleg takargatni kell minden évben, mert a felső talajszint nagyon át szokott fagyni, mármint nagyon sok lesz ott a mínusz, amit már nem biztos, hogy bírnak a gyökerek, azok nem olyan fagytűrőek, mint a vesszők.

2016. okt. 16. 06:50
 5/8 anonim ***** válasza:

Mélyebbre kerültek, erre figyeltem.

A becsomagolást sem én találtam ki, szakmai oldalon olvastam.

Most nem keresném vissza, de konkrétan rózsáról szóló cikk volt.

Olyan jó, hogy mindenhol mást lehet olvasni...

Te most azt írod, milyen későn ültettem.

Szeptemberben már elmentem 3-4 kertészetbe, még sehol sem volt futórózsa, mondták, hogy ne ijedjek meg, korai még, majd október-novemberben kell ültetni.

2016. okt. 16. 12:13
 6/8 anonim ***** válasza:

A koraiság a szabad gyökerűekre vonatkozott, azokat október közepétől szokták kitermelni.

Meg mivel ősszel van kereslet, nyilván előbb nem is nagyon rendelnek a kertészetek konténerest, mert minek kínlódnának vele egész nyáron, ha úgysincs, aki megvenné, csak kipusztul ott nekik.

Nyilván persze, ha most vetted, az nem végzetes, csak oda kell rá figyelni, mert nincs legyökerezve a környező földbe, hanem az összes gyökere abban a cserépnyi földben van.

Későn ültetett konténeres esetén a fő veszélytényező a kiszáradás, mert a föld feletti részek - visszavágás nélkül - sokat párologtatnak, a fagyott földből meg a gyökerek nem tudnak folyadékot felvenni. A vízhiányos vessző aztán könnyebben el is fagy.

Ahol azt írták, hogy októberben fóliába meg dobozba kell csomagolni a rózsát, az kizárt, hogy szakmai oldal legyen. Ilyesmit írhat egy amatőr kertbarát, de hozzáértő ember nem.

2016. okt. 16. 13:15
 7/8 A kérdező kommentje:

OK. Akkor tehát kiültettem, elég sok eső esett, szóval a kiszáradás jelenleg nem fenyeget.

Kupacoljam fel, és ennyit tehetek érte?

2016. okt. 25. 19:36
 8/8 anonim ***** válasza:
Hát ha rendesen be volt iszapolva ültetéskor, akkor fel kell kupacolni, ha majd jönnek a hidegek, és ennyi.
2016. okt. 25. 20:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!