Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mini Orchidea (Phalaenopsis...

Mini Orchidea (Phalaenopsis hibrid) gondozása!?

Figyelt kérdés

Sziasztok! A barátomtól ma kaptam egy mini Orchideát! Tudom, hogy ezeknek a kicsiknek kisebb a pára igényük is! Az a kérdésem hogy ha kavics ágyra teszem a cserepét akkor kell-e naponta permetezni esővízzel a leveleit? Vagy ha permetezem naponta akkor kell-e a sóderágy(amit ugye félig vízzel töltök meg úgy h a cserepet ne érje a víz). Illetve a 3. hogy ha sóderágyon van végig plussz naponta permetezem akkor kell-e külön hetente öntözni?

Vagy minden felesleges, elég a fényes szoba és heti egy bemerítéses öntözés, havi tápoldatozás?

Szeretném ha sokáig életben maradna, ez az első Orchideám..:)

2010. ápr. 24. 18:24
 1/7 anonim ***** válasza:

Nekem is van olyan, de én kb. 1 hónapja kaptam, szóval úgy olvasd a "tapasztalataimat". :) Az én szobámban nagyon száraz a levegő és viszonylag meleg is van. Nyugati ablaktól kb. 1,5 m-re van, általában nem hagyom, hogy rátűzzön a nap. Minden nap spriccelem (van, hogy 2x is) és hetente egyszer kb. a közegét is spriccelem, de meríteni nem szoktam. Nekem, miután megkaptam és elhelyeztem, elkezdett beráncosodni a levele, viszont a virágait nem dobta le, mind kinyílt. Szóval ezért kap most több vizet. Huzatot nem szereti. Egyébként a lepkék strapabíróak a többi orchideához képest, és a kiszáradásból könnyebb visszahozni, mint a túllocsolásból.

A közege nekem ilyen szivacsos állagú moha volt, abból kivettem, és most nagyon szellős kéreg+tőzegben van (lehet, ezért szárad ki gyorsan, és ezért kell többet öntözni).

Remélem jön igazán hozzáértő is majd és kijavít. :)

2010. ápr. 24. 18:55
 2/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!:) Én egyenlőre keleti ablakba tettem, reggeli napfényt kap. Ha jönnek azért az erősebb napos idők, akkor kiveszem majd az ablakból de valószinüleg marad a konyhában mert az a legvilágosabb a lakásban..csak majd közvetlen napfényt nem kap. A vízbemerítést a virágboltos ajánlotta..de vízpermetezés mellett nemtudom h szükséges-e, lehet úgycsinálom inkább én is ahogy Te írtad, olvastam én is h inkább kevesebb víz érje mint több.

Hallottam már olyat is, igaz nagyobb lepke orchideára hogy nem kell semmi vízpermet, kavicságy, heti egyszer cserépalátétben vizet alá, megszívja magát és ennyi..Lehet én bonyolítom nagyon túl a kérdést:) Pláne h elvileg ezeknek a miniknek kevesebb párára van szükségük.

2010. ápr. 25. 18:33
 3/7 anonim válasza:
nahát jó ezeket olvasgatni én is tegnap kaptam egy szép példányt egy fontos személytől és szeretném ha nem lenne semmi baja :) azt szeretném megkérdezni hogy az át ültetése az ugyan úgy történik, mint egy más virágnak? vagy van valami különleges módja?
2010. szept. 3. 10:14
 4/7 anonim ***** válasza:

Első vagyok. (Azóta még mindig él a lepkém, úgyhogy csak nem csesztem el nagyon semmit. :D) Az átültetésről én láttam videót a youtube-on, bár angol és most nem tudom, hogy milyen címszóval kell rákeresni. Sok ilyen témájú fórumot olvasgattam, és az ottaniak tapasztalataiból okultam. Tehát a gyökere szárazon (amikor olyan fehéres) nagyon törékeny, ezért azt javasolják, hogy átültetés előtt áztassuk, had szívja meg magát vízzel, így könnyebb vele bánni. A cserép lehetőleg átlátszó legyen, de van, aki szerint ez nem annyira fontos, a lényeg, hogy nagyon jól szellőzzön (sok lyuk kell az aljára, oldalára, bár ezt a nagy lepkéknél mondták, aminek kb. 3x akkora a cserepe). Nem kell a gyökereit mindenáron beleerőszakolni a közegbe, nem baj, ha kilóg. A cserép ne legyen sokkal nagyobb, mint amibe pont belefér az orchi gyökere, mert ha túl nagy, akkor (állítólag) a növény inkább gyökereket fog növeszteni, hogy kitöltse a teret, és nehezebben virágozhat. Az ültetőközeg pontos összetételét pedig mindenki magának tapasztalja ki. Van, akinél működik a készen kapható orchideaföld is, van, aki szerint az túl tömör és nem szellőzik jól. Aki magának állítja össze, fenyőkéregből, mohatőzegből keveri ki. Hallottam már olyat, hogy faszén darabkákat vagy hungarocellt is raknak bele. Szóval ez változó, a lényeg, hogy tudjon kiszáradni, mert ha túl sokáig áll nedvesen a gyökér, akkor elrohad.

Mégegyszer emlékeztetnélek arra, hogy ezek nem saját tapasztalatok, csak másokét olvasgattam. Sok sikert. :)

2010. szept. 5. 12:50
 5/7 anonim válasza:
Köszi előre is... remélem meg él de ha mégse akkor nemtudom mi fog történni:)
2010. szept. 8. 08:28
 6/7 anonim válasza:

Sziasztok,

Tudom, hogy ez egy régi bejegyzés, de hátha hasznos lesz a válaszom azoknak is, akik ezután találnak rá erre az oldalra. No szóval, a témában itt találtam egy hasznosnak tűnő választ (remélem hivatkozást szabad betenni):

[link]

a részletek:

Rendkívül könnyen tartható orchidea, semmi extra bánásmódot nem igényel, ezért kezdőknek is ajánlott. Félárnyékos helyen szobahőmérsékleten fejlődik a legjobban, nappal 20-25 fok, éjszaka 17 fok körüli hőmérséklet az ideális számára, de nagyobb hőingadozásokat is gond nélkül elvisel (pl. nyáron 40 fok, télen 15 fok). Nyáron árnyékos helyre a kertbe is kihelyezhető. Öntözésére akkor kerüljön sor, ha az ültetőközeg már majdnem teljesen kiszáradt. 2-3 hetente, kiegyenlítetten tápozzuk.

A Phalaenopsist nagyobb szemű, laza, darabos, jó vízáteresztő képességű ültetőközegbe ültessük, ami legyen nyirkos, de ne túlöntözött, mert így elrothadhatnak a gyökerek. A virágbimbóknak a huzat lehet ellensége, ha a növény erős huzatot kap, ledobhatja a ki nem nyílt bimbókat.

Megfelelő gondozás mellett egy évben akár kétszer is virágzik. A virágzat általában tavasszal és ősszel indukálódik, amikor az éjszakai és nappali hőmérséklet között nagy az ingadozás. (Egyenletes hőmérsékleten tartva általában nem virágzik.) Virágai igen tartósak, akár több hónapig is gyönyörködhetünk bennük. Előfordul, hogy a már virágzó szár 1-2 hónap után továbbfejlődik és újabb virágokat hoz. Szintén meghosszabbítható a virágzás, ha a már elvirágzott virágszárat alulról a második-harmadik nódusz (szárcsomó) fölött levágjuk, mert ekkor a virágszár az alvórügyekből nagy eséllyel újrahajt.

Szintén előfordul a lepkeorchideáknál, hogy a nem levágott és zölden maradt virágszáron új, kicsi növényke fejlődik. Ezt a hajtást le lehet választani akkor, amikor már legalább 4 levelet, és ugyanennyi, nagyjából 5 centiméteres gyökeret hajtott. Ilyenkor a virágszárral együtt vágjuk le a kis orchideát, és apróbb szemű, laza orchidea ültetőközegbe ültessük el, átlátszó orchidea cserépbe. Félárnyékos helyen tartsuk. Amíg meg nem erősödik és jól be nem gyökeresedik, addig legyen körülötte magas a páratartalom, de csak óvatosan öntözzük.

A Phalaenopsisnak kifejezett pihenő időszaka nincs, de ha virágzás után mégis 1-2 hónapig pihentjük (kevesebb tápoldat, mérsékeltebb öntözés, a hőmérséklet pár fokos csökkentése), a következő alkalommal gazdagabb és hosszabban tartó virágzásra számíthatunk.

2012. nov. 19. 10:15
 7/7 anonim válasza:

még mindig a 6. hozzászóló:

Bocsi, de kimaradt: tudom, hogy a link egy adott mini orchideánál van megadva és nem úgy általánosságban a mini orchideákra, de ha megnézitek az eredeti szöveget, rá fogtok jönni, hogy nagy általánosságban a phalaenopsis orchideákról ír.

2012. nov. 19. 10:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!