Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mini terrárium? (többi lent)

Mini terrárium? (többi lent)

Figyelt kérdés

Láttam videókat arról, hogy befőttesüvegbe vagy villanykörtébe raktak földet, kis növényeket, mohát, és néhányba raktak hangyákat is, a hangyáknak pedig egy kis húst adtak. Volt, aki rá is ragasztotta az üvegre a tetejét. De úgy hogyan maradnak életben a bent élő állatok és növények? Vagy fenntartják magukat? És egy ilyenhez mindenképpen kellenek állatok, mint pl a giliszta, vagy elég csak néhány növény is?

Nem tudom, jó kategóriába raktam-e, de végül is egy miniatűr kert van a befőttesüvegben, és itt gondolom értenek is ehhez amit kérdeztem.

2016. szept. 30. 20:07
 1/2 anonim ***** válasza:

A növények nappal széndioxidot szívnak be és oxigént termelnek, éjszaka fordítva. Ha a rendszerben állat is van, az is beszáll az oxigénfogyasztásba. (Állattal sokkal bonyolultabb a dolog, mint csak növénnyel.)

Egy idő után a növények alsó levelei elhalnak és elkorhadnak, a bennük lévő tápanyagokat ismét felhasználják a gyökerek segítségével. A vízmennyiség adott.

A neten mindenféle fotók vannak, de azt tudd, hogy az idő jó részében nem látod tisztán a bent lévőket, mert az üveg belső oldala párás. Erről nem szoktak írni.

Általában az a vége, hogy 1-2 év után a növények kinövik az edényt, a tulajdonosok kidobják mindenestől vagy összetörik az üveget, hogy ki tudják menteni a növényt. Nagyon oda kell figyelni a növényválasztásra.

Palackkert néven keress rá.

2016. okt. 1. 06:19
 2/2 A kérdező kommentje:
Elkészítettem ma. Tettem az aljára kavicsot, arra földet, utána egy kis mohát és dekorációnak két kicsit nagyobb követ. Vizet nem igazán kellett tennem bele, mert esett kint az eső, szóval a talaj is és a moha is nedves volt. Egy-két órával később egy kis, max 1-2 centis csupaszcsigát láttam benne. Majd neki rakok be néha egy kis füvet, hogy egyen (nem hiszem, hogy a mohát megeszi), ha pedig nagyra nőtt, kiengedjük majd egy parkban, vagy a lovarda melletti erdőben, ott nem zavar senkit sem. Mi panelban lakunk, ezért nem tudjuk a kertben elengedni, a mamámnál pedig szétnyomnák egy késsel, mert megenné a növényeiket. Szerintem itt lesz most s legjobb neki. Valamilyen növény kéne még a palackkertembe, vagy elég csak a moha is? (A mohával együtt valamilyen másfajta kis növény is bekerült, de nem baj, legalább csigusz tud enni :D )
2016. okt. 3. 19:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!