Kezdőoldal » Otthon » Kert » A házam melletti szőlősorról...

A házam melletti szőlősorról kb 10-15 verébszerű rebbent fel csivitelés közepette reggel 8 körül, amikor kimentem a házból. Seregélyek lehettek -e, s ha igen, hogyan tudom megvédeni a szőlőm?

Figyelt kérdés
Utána megnézegettem a szőlőt, nem találtam megcsipkedett szemeket - ha seregély volt, akkor kellett volna találnom? Az eddigi éveken nem volt jellemző, hogy leették volna. Egyszer volt olyan (kb. 4-5 éve), hogy szőrén -szálán eltűnt a szőlőm, de akkor nem laktam itt, viszont csatornázták a falut, és az udvarokba is bementek...
2016. szept. 16. 08:22
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Madárhálót kell teríteni a tőkékre. A seregély nem verébszerű, mert fekete tollazatán sok apró fehér pötty van. A darazsak legalább annyi kárt tudnak tenni, mint a madarak.
2016. szept. 16. 08:26
 2/11 A kérdező kommentje:
Köszi!! - a szemem már nem a régi, a verébszerű alatt aztértettem csupán, hogy valami madárféle - lehetett az akár fekete tollú, fehér pöttyökkel is (pláne, ha ettől szürkének is tűnhet egy magamfajta "látó" embernek. Konkrétabb kérdés az, hogy a seregélytámadás nyomai konkrétan láthatók -e oly módon, hogy pl: megcsípkedett szőlőszemek találhatók a fürtökön?
2016. szept. 16. 08:53
 3/11 anonim ***** válasza:
Talán még nem volt idejük a reggelihez.Majd holnap is megjönnek a madaraid.Ahol egyszer élelmet találnak,amig lesz belőle visszajárnak .Legalább madár ijesztőt tegyél ki.
2016. szept. 16. 09:52
 4/11 A kérdező kommentje:
Köszi!! Azt elfelejtettem írni, hogy kékszőlő (otelló és izabella) - azt már írtam, hogy nem szokták leenni rovarok, madarak - de most a háztól távolabbi helyen levő szőlősorban találtam üres fürtöket, amiken (nagyjából érett fürtök voltak - szintén kékszőlő, csak valamiféle aprószemű tömött fürtök . Egy darabon kb 6-8 üres fürt. És láttam ott egy darazsat egy szőlőlevélen
2016. szept. 16. 10:29
 5/11 anonim ***** válasza:

A seregélyek nem egész fürtöket esznek.

Megcsipkedik a szemeket...

Ott maradnak a megcsócsált bogyók.

2016. szept. 16. 10:29
 6/11 anonim ***** válasza:
* ottmaradnak
2016. szept. 16. 10:30
 7/11 A kérdező kommentje:
Az is előfordulhat, hogy - mivel érettek voltak, és nagyobb széllökések is voltak mostanság - a szél csapkodta őket, és lepotyogtak akár nekicsapkodta a mellette levő kerítésnek?
2016. szept. 16. 10:46
 8/11 anonim ***** válasza:

Vegyél Raschel hálót és takard le a sorokat, akkor nem eszik le a madarak. De alul össze kell kötni, mert belebújnak.

[link]

2016. szept. 16. 12:06
 9/11 A kérdező kommentje:
Köszi - egyelőre még figyelem az eseményeket. Azért "nem lépek egyszerre" - mert a korábbi éveken nem szokta leenni semmi - nem tudom még, hogy most mi van. De, lehet, hogy hálózás lesz a vége - köszi!!!
2016. szept. 16. 12:31
 10/11 anonim ***** válasza:

A madarak meg tudják enni úgy a szőlőt, hogy nem marad ott semmi, csak az üres kocsány. Természetesen, ehhez idő kell, vagy sok seregély, vagy hogy rendszeresen odajárjon egy feketerigó.

A seregély a szőlőt nem csipkedi, mint a szilvát vagy körtét, hanem egyben nyeli le a szemeket. Hozzám most is bejár egy a háló végénél, borzasztó szemtelen jószágok ezek.

A darázs kártétele felismerhető, mert ott a szemek héjának fele rászárad a szárra, és tele van minden a rágadékkal.

A szél nem veri le a szemeket.

Amit most láttál, az nem seregély volt, mert az amint leszáll, már szüretel is. Múltkor egy csapat 3 percre szállt rá a szilvafámra, épp láttam, és mire odafutottam elzavarni őket, már a fele termést összecsipkedték, egyből lett 4 nagy vödör cefre.

Ha hálót veszel, ne Raschelt vegyél, hanem madárhálót.

1. olcsóbb valamivel

2. nem árnyékol

3. nem kap bele a szél, így nem töri a szőlőt

4. szükség esetén még permetezni is lehet úgy, hogy ez rajta van

[link]

Nálam ahol nem 1 sor van, ott nem egyenként takartam a sorokat, hanem az egészet egyben. Fontos, hogy a földig érjen a háló.

2016. szept. 17. 15:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!