Vidékre költözöm, jövöre konyhakertet szeretnék a családomnak, mivel kezdjem?
Jókat írnak alapvetően, viszont ha már megvan a ház, akkor a gyomirtást még idén végezd el, mert tavasszal mire minden évelő gyom megfelelően megnő annyira, hogy fel tudja venni a levele a gyomirtót, akkorra már rég lekésted a veteményezést.
Ha leszáradtak a gyomok, akkor vegyél vagy kérj kölcsön motoros kaszát, és daráld le a növényeket, utána már a szemét összegyűjtése is könnyebb lesz.
Ha ezzel megvagy, jöhet a talajforgatás, bedolgozva istállótrágyát, vagy ha nem tudsz szerezni, műtrágyát.
Legjobb lenne a szemét összegyűjtése után rotációs kapával átmenni rajta párszor, az a köveket is kidobálja. Utána októberben, novemberben jöhet a mélyebb talajforgatás, amikor már nem nagyon kelnek újabb gyomok.
Ha nagy a kert, jobb módszer a szántatás, kis kertnél elég a mélyebb ásás.
Az jó ötlet, összebarátkozni a szomszédokkal, és amelyik láthatóan ért a kerthez (nem mindegyik), attól kérni tanácsokat, meg megkérni, hogy minden időszerű munkálat előtt szóljon neked, hogy te is felkészülj rá.
Mi is költözés előtt állunk, konyhakertet szeretnék én is. A következő a helyzet. Egy hiperelhanyagolt telken elbokrosodott az egész telek. 30-40 éves akácfák, annak hajtásai, bodza, közte az ezeréves összeomlott tyúkól, plusz az előző tulaj szemete. Én azzal kezdem, hogy letakarítom az egészet, a törmeléket elvitetem, de amit csak tudok megmentek. A fakból tüzifa lesz, a tyúkól deszkáiból magaságy. Nem fogok, és nem is akarok kínlódni a mindenhol előtörő sarjakkal. Ha rám hallgatsz, utánaolvasol, hogy mi kell egy magaságy elkészítéséhez. Nem nagy ördöngősség, nem kell új deszkákat vásárolni hozzá, az egyedüli többletköltséget a humusz jelenti a te esetetben, ha van olyan hulladékod, amiből az oldalait összeeszkábálod. Humusz se kell sok, hisz amit belepakolsz növényi hulladékot, abból föld lesz. Ha nincs az aljára való gallyad, kimész az erdő szélére és metszel magadnak. A jelenlegi házunknál is így tettem. Valami csodát művel a növényekkel a magaságy, ráadásul sokkal könnyebben kezelhető, mint egy sima konyhakert. Én ráadásként a növények alját és közét mindig takarom a lenyírt fűvel, így már magának az ágyásnak is hosszabb lesz az élettartama, plusz megspórolom a műtrágyát, de ami a legjobb, hogy nekem nem kell kapálnom soha! Itt-ott előbúji egy-két gaz, amit csak ki kell húznom.
Ősszel kezdheted is fokhagymával. Ne sorokba vesd, hanem minden ágyás szélét ültesd vele körbe. Nagyon sok kártevő utálja, és az ősszel elültetett fokhagyma szebb, mint a tavaszi. Ha nagy a kerted, ültethetz ilyenkor mákot. Borsót csak akkor, ha biztos vagy benne, hogy a madarak nem csipegetik ki. Ha továbbra is ilyen jó idő marad, vethetsz még most is spenótot, salátát. Nem nagy befektetés egy-két csomag mag, ha hosszú ősz lesz, akkoor még simán beérik. Ugyanez a helyzet a retekkel. Tavasszal már akár januárban is nekiállhatsz a borsónak, reteknek, salátának, fehér-és sárgarépának, engem minden évben körberöhögnek a szomszédaim, de még máig nem esett le nekik, hogy amit ők márciusban ültetnek, az nekem már kibújt addigra, és csak csodálkoznak azon, hogy milyen korán szüretelek. Ezek veteményezésére fagymentes napi válassz, de hidd el ezek nem fagynak el. Van áttelelő saláta, amit októberben vetsz, a palántákat szétülteted, a hó alatt sem fagy el, ez a legkorábbi saláta. Káposztafélék február -március környékén szabad földbe vethetők. Paprika-paradicsom magról palántának februártól, én már április elején kiültetem a paradicsomot. Ha elfagy visszacsípem tövig, eddig mindig kihajtott. Uborka-tök-bab áprilistól vethető, paprikapalánta májustól kiültethető a fagyosszentek után. Érdemes keresni a neten ezerféle különleges vetőmag kapható, én minden évben kipróbálok ezt-azt, ami beválik, annak a magját megfogom.
A kertészkedés lehet egy gyönyörű hobbi, de válhatsz a rabjává is, kapálhatsz látástól vakulásig is, érdemes a mulcsolásnak ill. a magaságynak utánanézni a neten, ha okosan csinálod, nagyon kevés ráfordítással rendkívül bőtermő kertet tudhatsz a magadénak, arról nem beszélve, hogy a különböző növénytársításoknak köszönhetően csodálatos látványt is nyújt egy okosan megtervezett konyhakert. Nálam már csak dísz a rotációs kapa, a kapa és az ásó, évek óta nem nyaggatom a Férjem, hogy segítsen, mégis csodálatos kertem van minden évben. Sok sikert és még több sikerélményt kívánok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!