Cserépbe szeretnék törpetulipánt milyen földet rakjak neki mert azt hallottam, hogy sziklás helyen él?
Gondozása
Napfényigényes növény, mely árnyékban, borús időben nem nyitja ki virágait. Hegyvidéki származását figyelembe véve, részesítsük előnyben a kőzúzalékos, jó vízelvezetésű talajt. A törpe tulipán hagymáit, a termetesebb hibrid tulipánokkal ellentétben hosszú éveken át a földben hagyhatjuk, csak túlszaporodás vagy talajjavítás esetén érdemes újraültetni. A tavaszi időszakban folyamatosan nyirkos talajt kedvel, a nyár folyamán azonban a túl sok víz hagymáinak rothadásához vezethet, különösen kötött talajban. Keskeny, kékeszöld leveleit csak azt követően szabad eltávolítani, hogy azok megsárgultak. Leggyakoribb kártevői a meztelencsigák és a levéltetvek.
Na igen, csak ez a leírás szabadban való tartásra vonatkozik.
Edényben egyébként is könnyen kiszárad a föld (feltéve persze, hogy ki tud folyni a felesleg, nem pang benne az áporodott víz). Vagyis edényben tartva semmi kő, csak simán valami lazább virágföld.
És persze elég sok legyen a föld, mert kevés talajban nem sok jóra számíthatsz.
A homok eléggé be tud tömörödni, levegőtlen lesz tőle a talaj. Sóder még talán jó lenne, de ha nem folyami, akkor elképzelhető, hogy nagyon meszes kémhatású.
Én konkrétan olyanra gondoltam, amiben tőzeg vagy egyéb növényi anyag biztosítja a lazaságot. Ilyen pl. az Agro Cs, vagy a Florimo, ezek jó minőségűek. (Ezek szabadban való felhasználáshoz már túl lazák is, én keverni szoktam őket az eléggé agyagos és magában betömörödő Florascával.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!