Miért folyik a gyanta a barackból?
Van egy őszibarack fánk, aminek a gyümölcséből gyanta folyik ki.
Mi ennek az oka ?
Mit lehet ellene tenni ?
Igen számomra is.
Nem a fából hanem magából a gyümölcsből, és nem tudom mi lehet a baja.
Valószínűleg vírus. Sok víz hatására erősebben jelentkezik a dolog.
A foltokból lehet következtetni. Ennyire azért nem sok fajtánál erősek a foltok:
Ha a gyantafolyás helyén elvágod a barackot, és nem látsz ott semmi jószágot, akkor fertőzés. A gyümölcs ízét nem befolyásolja.
# 5
Ezt a hsz-t így, ebben a formában kár volt megírni.
A mézga (gyanta) nem a vírus megjelenési formája, hanem a növény által termelt anyag, amivel a sebeit lezárja. A kórokozó gombaspórákat, baktériumokat magába zárja, nem engedi őket szaporodni.
Ha baktérium vagy vírus miatt beteg a fa, akkor a seb nem tud beforrni, folyamatosan folyik belőle a mézga. (Moly mocorgása miatt is előfordulhat, hogy nem tud beforrni.)
Az ágat látva itt inkább baktériumra tippelnék, de nem vagyok benne biztos, hogy nem vírus.
Amikor ennyire beteg a fa, akkor már nem csak egy ág beteg, hanem az egész.
Általában szívó kártevők viszik át egyik fáról a másikra, akkor már nem lehetséges védekezni máshogy, csak kazánnal. (Vagyis, elégetni.) De ennek sincs értelme, mert ha nem eleve betegen lett idehozva a fa, akkor ilyenkor már a környéken minden fa beteg, és egy új csemete is pár éven belül garantáltan elkapja a betegséget.
Csak annyit lehet csinálni, hogy folyamatos növényvédelemmel minél jobb kondícióban tartani a fát, mert a fertőzés ellenére még sok évig teremhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!