Hogyan lehetne a Lila akácot kiirtani a kertből? 20 éve ültettünk 2 fát és azóta mindenütt kisarjad és szaporodik.
A legolcsóbb glifozát is megteszi, nem kell a drága Glialka.
Ha még megvannak esetleg az öreg fák, akkor kivágás után a tönkbe csinálsz mélyedést a láncfűrész orrával, beleöntesz egy dl szert, és ennyi, a sarjak is kipusztulnak.
Ha csak a sarjak vannak, akkor megvárod, hogy nőjenek kicsit, aztán 5 %-os (vagy akár töményebb) szerrel, némi tapadásfokozóval lefújod a leveleket.
Ha évelő növények vannak ott, amik miatt egész évben nem lehet ott permetezni, akkor rá kell szánni az időt, keresni egy darab deszkát, egy tejfeles poharat, meg egy ecsetet. A pohárba öntesz glifozátot, aztán a deszkának nyomva ecsettel lekened a leveleket.
Hármas, szállj le a földre légyszíves. Vegyifegyvert, és nukleáris bombát nem akarsz véletlenül bevetni néhány lila akác sarj miatt? :-) Ne spilázzunk túl egy olyan egyszerű gyakorlatot, amit bármelyik falusi kertművelő mellékes tennivalóként tíz perc alatt intéz el.
Amúgy meg azt sem írta senki, hogy a "drága glialkát" kell megvenni.
Konkrétan mi a problémád azzal, amit írtam?
Különféle esetekre részleteztem a legegyszerűbb megoldást, az általad is írt glifozáttal.
A Glialkát azért emeltem ki, mert itt a kérdezők meg válaszolók 90 %-a ezt használ, nem tudva, hogy létezik ugyanez a szer fele áron, más névvel.
Nagyon köszönöm mindenkinek a választ, megpróbálom!
Azt még megkérdezném: EMBERRE nem mérgező ez a szer? ( érintkezésre) ...és mennyi idő alatt bomlik le?
"Ja , amit 5% osra keversz és árban ugyan ott vagy mint a 2.5%-os Glialkával."
Mindegyikben ugyanannyi glifozátsó van, ezen kár is okoskodni. Attól, hogy drágábban veszed, még nem lesz hatékonyabb.
A Glialkából is 5 % kell, ha kicsi a felvevő levélfelület, mint általában sarjak esetében.
Ha egy komplett fát le tud fújni az ember, akkor persze elég mindkettőből a 2,5 %. De hát ez nem jellemző, meg felesleges is, egyszerűbb a tönköt kezelni, mint írtam.
Hogy mennyire mérgező: kb. fél liter tömény szert kell meginnod, hogy feldobd a bakancsot. (Konyhasóval olcsóbban kijössz, ha öngyilkosságon töröd a fejed, abból már 30-40 deka is elég.)
Napraforgó állományszárítására is használják, 7 nappal a szórás után már fogyasztható a belőle készült étolaj.
Nem tudom, akácra mennyi az ÉVI, de hát nem olyan jó ízű az a száraz akáclevél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!