Citromfát átültettem, de kezd fonnyadni, mit tegyek?
Régóta van egy citromfánk,ami sokáig a Testvéremnél volt,de Ő nem nagyon gondozta.
Ezer éve ugyanabban a földben volt,tiszta ragacs volt a levele,és nem nézett ki valami jól.
Elhoztam tőle,vettem nagyobb dézsát,átültettem citrosokhoz való földbe,vettem hozzá citrusos tápanyagot.
Le mosogattam a ragacsot a leveleiről,ami egy növényes ismerősöm szerint citromfa betegség,majd boldogan vártam.
1 hét eltelt,és fonnyad az összes levél egyre jobban,szerintem elszárad,és meg fog halni,de nem értem miért...
Meg lehetne még menteni szegényt?
zuhany alatt sima langyos vízzel.
De érdekas,mert az egyik ága nem fonnyad...
Leszedted a gyökerekről a földet, vagy csak úgy mindenestől átraktad nagyobb edénybe?
A tápoldatot nem túlozhattad el? Az kinyírhatja.
A leveleken a ragacs nem betegség, hanem rovar, feltehetőleg pajzstetű ürüléke, amit szétspriccel.
Na, akkor ez az oka. Ilyen műveletnél ez teljesen szokványos következmény. A növény nem úgy van, mint hogy egy karót leszúrsz a földbe, és kész. A gyökereknek kapcsolatot kell kiépíteni a környező talajjal. A föld leszedésével sok hajszálgyökér is letört, plusz a gyökérszőrök is leestek.
Ha muszájból ilyent csinál az ember, akkor ennek együtt kell járni a föld feletti részek erős visszametszésével, hogy a föld alatti felszívó és föld feletti párologtató részek nagyjából egyensúlyba kerüljenek.
Most ezeket kell csinálnod:
Erősen visszametszeni, a vékony részek legalább 3/4 részét vagy inkább sokkal többet levágni.
Nem túlöntözni, mert az a maradék gyökerek elpusztulásával fog járni. (Ha még nem történt meg eddig.)
A tápoldatozást elfelejteni a növény fejlődésnek megindulásáig, ugyanilyen okokból.
Ilyen művelet során nem nagyobb, hanem inkább kisebb edénybe kell ültetni, mert a nagy edényben nagyon könnyű túlöntözni. A föld teteje teljesen száraz, és azt hiszed, megint önteni kell rá, pedig a föld közepe még bőven nedves, mert nincs gyökér, ami kiszedje a vizet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!