Kezdőoldal » Otthon » Kert » Méhek poroznak ilyen hidegben?

Méhek poroznak ilyen hidegben?

Figyelt kérdés
Ugy tudom 15-16 fok alatt nem jönnek elő, viszont most virágzik az eper, nem fog ez gondot okozni?

2016. ápr. 25. 22:12
 1/10 anonim ***** válasza:
Ilyen hidegben nem.
2016. ápr. 25. 22:40
 2/10 anonim válasza:
Az hagyján, ahogy múltkor is láttam időjárás jelentést nem a porzás lesz a gond, hanem maga a virág fagy el..
2016. ápr. 25. 23:40
 3/10 anonim ***** válasza:
73%

Írnak ilyeneket a neten, de tudtommal már 10-12 fokon szoktak repülni. (Azt ugyan nem tudom, hogy gyűjteni hány fokon szoktak.) Már vagy kétszer előfordult, hogy hóban metszettem, napos időben, és a méhek repkedtek körülöttem, a közeli méhészetből, végezték a tisztuló repülést.

De mindegy is, a virágporzásnak legalább 80-90 %-át nem méhek végzik, hanem egyéb rovarok, ezek egy része jobban bírja a hűvös időt.

Epernél talán az sem kizárt, hogy jobb híján megporozza magát a virág. Ezt abból gondolom, hogy a virágok 100 %-ban termést hoznak, a gyümölcsfákkal ellentétben.

2016. ápr. 26. 06:21
 4/10 anonim ***** válasza:

januárban csinálnak már tiszuló repülést ha méhek ha olyan 10 fok körül van a hőmérséklet, virágport először somról, füzről gyüjtenek ugy igazán márciusban.

Ami a méhek beporzását befojásolja az elsősorban tényleg a hőmérséklet, de midnen nap eléri a hőmérséklet a 10 fokot tehát nem probléma. Lesz eper :)...

Mási ka csapadék ez a nektár mennyiségét is befolyásolja, esőben nem repülnek a méhek, másik a szél, ez bizony ugyan ugy tud gondod jelenteni mint a hűvös idő...

2016. ápr. 26. 09:42
 5/10 anonim ***** válasza:

jó kérdés..nekem is ez a gondom..hideg van, fúj a szél, néha esik...most virágzik a naspolya, a birs...méh meg sehol..

a bajt tetézi, hogy ezek a kis szorgosok száz méternél többen nem repülnek csak úgy passzióból, pláne zord időben..

Ezért gondolkodom egy kaptár telepítésén...a méz maradhat az övék, csak porozzanak..

csakhát a fínom úri szomszédságok...még nem láttak méhet, de hallották, hogy halálos a szúrása..szóltak, hogy meg ne próbáljam.

szóval nem poroznak. otthon punnyadnak.

2016. ápr. 26. 13:40
 6/10 szabóméhészet ***** válasza:

a virágok 80-90%-nak a megporzását a méhek végzik,a maradékot a többi 20ezer magányosméh faj.

a méhek valóban 10-11 fokon,napfényes időben repülnek ki tisztuló kirepülésre,de ez még februárban történik.

ilyenkor 100-200 méternél messzebb el sem távolodnak a kaptártól.

méhkaptárt is csak kb 15fokos hőmérséklet mellett szabad bontani,akkor is csak 2-3percre,hogy a benti 35fok meleg el ne illanjon(megfázik a fiasitás).

15 fokos hőmérsékletnél a röptávolság lehet talán 1-1,2km( 5km-ig tudnak elrepülni,addig elegendő az "üzemanyag" azaz a méz a mézhólyagjukban)

20fok környékén már 3-4km-re is elkalandoznak.

szóval ami az elmúlt 2hétben időjárásilag történt az egy katasztrófa.

a múltkor a 3-4 napos szél akadályozta a kirepülést,hiába volt megfelelő hőmérséklet ki se dugták az orrukat.

lehet furcsán hangzik,de a méhcsalád "reggeli műszakkezdése" majdnem úgy kezdődik mint egy katonai vagy polgári repülőtér működése:

-a méhcsalád a Nap felkelte a hőmérséklet emelkedése után felderitőket küld ki

-ezek a felderitők a gyűjteni valón kivűl a méhek táncával még azt is képesek közölni társaikkal hogy az adott területre milyen erősségű hátszéllel,illetve hazafele milyen erősségű ellenszéllel kell megküzdeniük(az ellenszéllel arányosan növekszik az "üzemanyagfogyasztás" illetve nagyobb távolság megtételeként érzékelik a méhek

szóval szélben,nem megfelelő hőmérsékleten a méhek feleslegesen nem repülnek ki.

a virágok viszont alacsonyabb hőmérsékleten lassabban virágzanak el(lásd a vágott virágok hűtőkamionos szállitása) tehát elvileg ha az 1-2-3 napos rosszidő elmúlik,akkor a méhek sikerrel porozhatják a virágokat.

most április 29-én a Méhek napján az Aldi Magyarország is csatlakozott,hiszen ha nem lennének méhek akkor a gyümölcs és zöldségfélék kb 70%-a eltünne a polcokról,és kihatással lenne a marhahústermelésre is(lucerna,lóhere,vöröshere mind mind méhmegporzást igényel)

2016. ápr. 26. 22:53
 7/10 anonim ***** válasza:
73%

"a virágok 80-90%-nak a megporzását a méhek végzik"

Igen, a méhészek ilyeneket szoktak mondani. :)

Nyilván a méhészetek környékén ez a helyzet, ott minden létező virágot a háziméhek poroznak, ilyen helyeken oda a biodiverzitás, a többi virágpor- és nektárevő rovar éhen pusztul.

Viszont méhészetektől távol már más a helyzet. Nekem az egyik gyümölcsös telkem lakott területtől távol van, ott elég ritka vendég a méh, mégsem szokott megporzási gond lenni.

2016. ápr. 27. 05:16
 8/10 A kérdező kommentje:

Szamócáról tényleg nem hallottam még hogy kevés lett volna belőle, almám nincs pedig megnéztem volna ez a pár nap hideg hogy befolyásolja majd a termést.

köszi mindenkinek aki írt

2016. ápr. 27. 17:12
 9/10 anonim ***** válasza:

A méh, vagy házi méh kifejező neve: mézgyűjtő méh. Értelmezve: a saját és szaporulatának szükségletein túl gyűjt, raktároz. Ezért naponta többször indul el /10-20/ gyűjteni. Egyéb rovarok, megtömik a pocijukat visznek a szaporulataiknak és kész. Ha nem éhesek, nem mennek. Következéskép ugyanannyi egyedszámú más rovar nem végez annyi megporzást mint a méh. Vannak olyan növény fajták ahol 90%-ot eléri a többlet, és van ahol kevesebb, de átlagban szerintem 70-75% kijön, amik megporzásra szorulna. Vannak olyan növények amik nem vagy nem mérhető a megporzási szükségletük/ kalászosak krumpli kukorica/. A vetőmag előállításnál viszont nélkülözhetetlen.

Az előző és a mostani " nagy testvérnél" a méhmegporzásér kemény pénzeket fizetnek. Itt nem észleljük a méhek hiányát, -mert van. Albi azt mondta, hogyha a méhek eltünnének a földről, az emberiség négy év múlva kipusztulna...

2016. ápr. 28. 12:10
 10/10 anonim ***** válasza:

Ez nagy tudatlanságra vall, hogy az emberiség a méhek miatt kipusztulna.

A többi megporzó rovar elszaporodna, és kész. Pár évig bizonytalanabb lenne a gyümölcstermés, aztán visszaállna. A zöldségféléknél még kisebb lenne a kiesés, azokra többféle rovar jár.

Hiába gyűjtenek sokat a méhek, de méhből kevés van, mindenféle egyéb viráglátogató rovarból meg sok.

Ahol méhészetek vannak, ott sok a méh, a faluban ezt látja az ember a virágzó fákon, de máshol kevesebb.

Most rengeteg a méhészet, mert sokan jöttek rá, hogy mekkora pénz van benne, de 30 évvel ezelőtt csak töredéke méh volt. 100 évvel ezelőtt meg főleg ritka jószág volt a háziméh. Amelyik vidéken nem volt divat a méhészkedés, ott egész járások voltak háziméh nélkül, mégsem haltak ki az emberek.

2016. ápr. 29. 05:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!