Vakond ellen találtam ki?
Előre leszögezem, állatbarát vagyok, de ezt most félreteszem. Tavaly az egész kertemnet szétcseszte egy, vagy több vakond. Anyagilag sem volt kevés, amit beletettem, hogy szép legyen a kert, de inkább a több éves munkám, amit ez a kis kö..ög pár hét alatt tönkre tett. Próbáltam finom módszereket (riasztó, üveg...) alkalmazni, de hatástalan volt. Gyakorlatilag kezdhetem előről az egészet.
Klórgázt akarok a járataiba juttatni, valaki próbálta már? Tehát több flakonba hipót és sósavat öntenék (csak szabadban készitem, mert nagyon veszélyes) amelyeknek a tetejére hajlékony csövet csatlakoztatnék, hogy a képzödő gáz azon keresztül távozzon. A csövek végei mennek a nyilásba, amit aztán földle lezárok. Mivel nehezebb a levegőnél, így elméletileg lefelé elársztja a járatait.
Esetleg valami meglátás, vélemény? Valaki próbálta már?
A védettségről annyit, hogy magánterületen nem védett.
Nem biztonságosabbak ezek a füstpatronok, amiket kapni lehet a mezőgazdasági boltokban?
A riasztó lassan fejti ki hatását. Gyakorlatilag táplálkozni nem tud miatta, és az éhség úzi el.
Klórgázzal óvatosan, mert valahol ki is jön. Ha a szomszéd földjén és ott kapál, probléma.
Az egyetlen megoldás a totális felásás (ha már úgyis költesz rá), majd vakondháló. B. terv a tyúk, de az nem kímél semmit.
Bőven van olyan területem, ahol sajnos nincs vakondháló.
Bátran mondhatom, hogy mindent kipróbáltam.
Semmi nem használt.
A szelíd sörösüvegtől, a földbe ásható elemes kerregőig. Vettem eperillatú riasztógolyókat. Naftalinillatút. Aztán később amikor már minden tiszta vakondtúrás volt, bevetettem a puskaporos Critox füstpatronok tucatjait. Sőt, amikor a kisfiam majdnem kitörte a bokáját, mert egy eső után beleszakadt egy vakondüregbe, begorombultam és egészségügyi gázmester barátom alumínium foszfid hatóanyagú foszforhidrogént fejlesztő tablettákat is szerzett nekem. Ezt is bevetettem, de mindhiába.
Az a tapasztalatom, hogy a vakondokok amikor valamivel próbálod kiűzni, akkor egyszerűen elfalazza, bedugózza azt a járatot amit gázosítasz, és nyit egy másik járatot, meg szellőztető alagutat.
Egész barlangrendszerük van. Meg sem kottyan nekik egy kis klór, vagy foszforhidrogén.
Az a helyzet, hogy a két szomszédos kertben nem öntöznek. Tavasszal még a szomszédoknál is vannak vakondtúrások. De amikor a nyár beköszönt, minden vakondok átjön hozzám gilisztát zabálni, mert én naponta locsolok, nálam van giliszta bőven. A füvön óriási túrások, 10-15 kilónyi földet kitúr. Végigmegy a paprika, paradicsom-soraimon. Kitúrja a tököket.
Van viszont vagy 130 m2 füvem, ami alá vakondháló lett téve. Na az gyönyörű. A vakondháló valóban megvédi a felette lévő réteget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!