40 nm területre mennyi gyümölcsfát ültethetek?
Vagyis, akkor kb. egy 5x6-os terület szabad? Ide meg lehet kockáztatni egy szilvát vagy meggyet. Vannak ugyan erősen növő fajták is, de metszéssel ezeket is kordában lehet tartani egy ekkora részen.
Őszibarackból tényleg elfér a 2, de hogy ne nőjenek egymásba, az erős metszést igényel. (Volt egy őszibarackosom, 3 m-enként voltak a fák, kb. 4 m szélesre nevelve, de a permetezővel nem mindenhol fértem át könnyen a fák között.)
5X8 méteres terület, ahová a törzsnek kell kerülnie, átnyúlhat némileg ezen a területen a lombja, mert mellette nem fal, hanem díszkert, utca és Észak-keletről a szomszéd telke van.
Így sem férnek el ezek a fák? Olvastam a Maliga emléke meggyfáról, amit kis növésűnek írnak, meg oszlopos szilvafa is lehetne. Őszibarackból még nem tudom, de jó lenne fehérhúsú.Van rá ötletetek?
A szomszéd felé inkább ne nyúljon át, de a díszkert egy részét feláldozhatod, az utca felől meg legfeljebb benyúlnak a gyümölcsért, de büntetést nem kapsz miatta.
Így lehet egy őszi, plusz 2 m-re a terület szélétől egy kisebb növekedésű szilva vagy meggy. Az oszloposak termése állítólag nem túl jó minőségű, én még nem ettem.
Fehér húsú ősziből szerintem az abszolút legfinomabb a Nektár H. Hátránya, hogy kissé fagyérzékenyebb az átlagnál, de lakott területen, házak védelmében ez ritkán probléma.
Jó még a Champion is (csak nem túl mutatós, mert zöld héjú, szinte teljesen piros minta nélkül), valamint az újabb fajták közül a késői Michelini, ezt azok is kedvelik, akik kinézetre választanak barackot.
(A Champion és a Nektár H elég erős növekedésű, de metszéssel kordában lehet tartani őket.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!