Ti mikor kezditek a palánták nevelését (magról)? Már úgy szeretném, de nem korai még?
Mindenfélét olvasok.
Van, aki január végét - február elejét írja.
Más majd csak március közepén kezd hozzá.
Meg a legtöbben egyszerre csinálnak mindent, mások szerint nem ugyanakkor kell a paprikát, mint a paradicsomot.
Mennyi ideig maradjanak pohárban, és mikor kell a végleges helyükre kerülniük?
Eddig nem én neveltem a palántákat, hanem piacon vettem, és túl hamar se, meg túl későn se akarom csinálni.
Attól függ, hogy milyen körülmények között tudod tartani a palántákat.
Ha nincs olyan helyed, ahol nappal 15-20 fok van, éjszaka 10-15, akkor majd 3-4 hét múlva kezdj neki.
Ha végig a meleg ablakban akarod tartani, akkor még március közepén is meg kell gondolni.
Én több száz palántát nevelek magamnak, március 5-15 között magolok, időjárástól is függ.
Előbb a hidegtűrők (pl. karalábé), amit ki lehet tenni a hideg helyre, meg a hosszú kelési idejűek (pl. padlizsán).
Kelés után egy erősen hűvös, de világos előtérben vannak, de még ott is jobban nyúlnak a kelleténél. Amint lehet, nappalra kiteszem őket napozni.
Ha most nekifogsz szobában, akkor lesz egy csomó megnyúlt, ide-oda dőlő növényed, mert nem tudod őket kitenni napozni.
Paprikának-paradicsomnak, meg a legtöbbnek keléstől 5-6 hét kell kiültetésig.
első, te csinálod?
mert ha 5-6 hét kell neki, és május közepén kell kiültetni, addig még 12 hét van, ami épp a duplája a 6 hétnek.
12 hétig nem kéne pohárban nevelgetni, mert nem tesz jót neki.
Május közepéig amúgy csak kimondott fagyzugban érdemes várni, mert május második felében már 30 fokok is előfordulnak, amikorra egy bizonyos mértékig már meg kell erősödni a palántáknak.
Védett helyen, nagy körültekintéssel pár szál korai palántát már április 20-a után ki szoktak ültetni, én félig nyílt területen április legvégén, május elején szoktam kitenni a palántáimat. Természetesen előtte napokig minden elérhető előrejelzést megnézek, nem szeretném palánták százait elveszíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!