Kezdőoldal » Otthon » Kert » Felállt volna a biológiai...

Felállt volna a biológiai egyensúly a kerti tavamban? (Csak 1 db szökőkút-szivattyú van benne. )

Figyelt kérdés

A tó már 3,5 éve megvan, tavaly egész évben patyolat tiszta volt a víz, viszont azelőtt mindig zöldes, büdös volt és sokszor kellett cserélni a vizet.

Az igazsághoz tartozik, hogy tavaly év elején lett belerakva egy szökőkút-szivattyú, ami főleg nyáron működött a melegben napi 6-8 órákat, ősszel viszont már csak elvétve kapcsoltuk be (heti 1x) de ugyanúgy tiszta maradt a víz. Megfelelő mennyiségű és minőségű növény van benne és megfelelő mennyiségű élőlény (halak, békák, kagylók), ránézésre mintha egy virágzó kis élővilág alakult volna ki.

Felállt volna a biológiai egyensúly szerintetek?

2016. jan. 21. 15:04
 1/7 anonim ***** válasza:
Ha nem is fel, de BE-állt.
2016. jan. 22. 16:47
 2/7 anonim ***** válasza:
Persze könnyebb lenne válaszolni, ha tudnánk, hogy mekkora és milyen mély tóról van szó.
2016. jan. 22. 16:48
 3/7 A kérdező kommentje:

Fel-, vagy be-, szerintem mindegy, a lényeg átment szerintem :)

1,10 m a legmélyebb része, felülete 6 nm^2

térfogata kb 3-4 m^3

2016. jan. 22. 17:52
 4/7 A kérdező kommentje:
-szerintem
2016. jan. 22. 17:52
 5/7 anonim ***** válasza:

Neked mindegy, hogy a farkad besül, vagy felsül? Hogy betartanak, vagy feltartanak? Hogy valamit bemondasz, vagy felmondasz? A magyar nyelv azért olyan színes, azért olyan kifejező, mert sok igekötőt használ. Sajnos manapság ezeket el szokták felejteni.

Ami a tavadat illeti: Nem valószínű, hogy beállt volna. Egy tó akkor önfenntartó, akkor nevezhetjük "beállt" víznek, ha minden külső behatás nélkül működik. Tehát szűrő, algátlanító, stb nélkül. Ez pedig csak 50 m3 körül szokott megvalósulni.

A témáról bővebben itt konzultálhatsz:

[link]

2016. jan. 23. 10:17
 6/7 A kérdező kommentje:

Természetesen NEM mindegy, hogy milyen igekötőt használunk, ezzel nem vitatkozom. Hibáztam, elismerem, nem tudtam hirtelen, hogy hogyan írják helyesen.

Értem, tehát az én esetemben nem beszélhetünk önfenntartásról, de akkor mitől maradt tiszta a víz és virágzott az élet a tóban egész évben? Egy megfelelő teljesítményű szökőkút szivattyú tényleg ilyen sokat jelent?

2016. jan. 23. 13:56
 7/7 anonim ***** válasza:
Nagyon sokat jelent, hisz állandó oxigéndús környezetet hoz létre. Emellett persze egy sor egyéb követelménynek is teljesülnie kell, mint pl a tó szerencsés elhelyezésének, stb.
2016. jan. 24. 09:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!