Honnan tudom hogy a konténeres fenyő él-e még?
Karácsonykor gyökeres fenyőt vettünk jutazsákba kb 160 cm.
Zsákkal együtt egy nagy konténerbe tettem, rá föld, jó sok 60 L-es a dézsa
Egy hét után kitettük a teraszra. Hullik a levele, nem kopaszodik, de azért van ami lehullott ahogy mozgattuk.
magától nem potyog, ha összenyomok egy tűlevelet akkor nem törik el. De a fenyőágaknak amik az adventi koszorún voltak és definiáltan csak ágak azaz nem élnek, is ilyen állaguk van kb.
Locsolom most hogy nem fagy. Az érdekelne hogy honnan tudnám megállapítani hogy él-e még a fa? Szóval hogy érdemes-e vele tovább küzdeni (mostmár levinnénk a kertbe, de jönnek a fagyok, be kell takargatni a dézsát hogy ne fagyjon el a gyökere stb...) csak nem tudom hogy nem felesleges-e már minden mert hogy úgy is kiszáradt az ünnepek alatt. Nincsenek új hajtások, persze normál esetben nem is kéne hogy legyen ilyenkor, de úgy tudom ha melegebbre kerül az élő fa gyakran elkezd hajtani....
Segítsetek kérlek!
Hát ha egy 160 cm-es fenyő jutazsákban volt, és targonca nélkül be tudtátok vinni, akkor jó eséllyel túl kevés gyökere volt, és nem bírta ki a lakást. De biztosat mondani így látatlanban nem lehet.
Kint jól szokták bírni gyökér nélkül is, az el nem kelt, kint hagyott kivágott fenyők akár áprilisig is szép zöldek.
Viszont lakásban egy hét már sok lehet.
Kihajtást ne várj, annak kellene több hét meleg idő. Lehet, még az sem volna elég, ha nem kapta meg a szükséges hideghatást.
Jó ez a levágásos ötlet, egy levágott ágat vízbe teszel, beviszed, és ha egy héten belül nem hullik le, hanem visszazöldül, akkor érdemes a fát kiültetni.
ez csak tavasszal fog kiderülni.
reméljük, strapabíró példányt szereztél be, és életben marad.
de én épp ezért nem vettem sosem ilyen fenyőt.
van egy kis gyökere, azaz pár héttel tovább bírja, ez igaz, de én úgy tanultam anno, hogy a fák gyökere olyan széles, amekkora a fa. ha kisebb lenne, egy nagy szél kicsavarná a földből.
na most ha ránézek a mi karácsonyfánkra (holnap fogjuk leszedni), kb. 1,2 méter az alsó ágaknál a szélessége. a tied mennyi?
biztos nem 20 centi, és a földlabda nem hiszem, hogy 20-30 centinél nagyobb volt.
azokat a gyökereket bizony ásóval elvágták, és innentől tényleg csak a szerencsén múlik, hogy ami maradt, az elég lesz-e szegénynek az életben maradáshoz. sok sikert!
Köszönöm a válaszokat. Az áglevágást kipróbálom. Már be is tettem vízbe és kitakram az ablakpárkányba.
Igazából mi se akartunk ilyet, csak kicsit késve keztünk el fát nézni (nagyon későn... 24.-én ötkor....), és a helyzet az hogy nem igazán kaptunk már mást.... Úgyhogy most próbáljuk életben tartani ha már így alakut. De tudom hogy elég macerás meg a gyökere ahogy írtátok vissza van vágva stb.... Azóta ovastam egy kicsit a témában és hát sajna volt olyan akinek áprilisig szép volt a szabadföldbe ültetett fája és aztán egyszer csak elszáradt egyik pillanatról a másikra. Szóval sajnos már látom hogy annak volt igaza aki azt írta egy fórumon hogy miután földbe van nincs más hátra mint "térdre imához"....
Ugyhogy ma levisszük és igyekszünk betakargatni a cserepet és békén hagyni a fát tavaszig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!