Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mi baja lehet a virágomnak?

Mi baja lehet a virágomnak?

Figyelt kérdés
Tavaly télen kaptam egy rózsaszín Pistike virágot ami egész télen folyamatosan virágzott. Sokat nőtt és állandóan igényelte az öntözést, amint kicsit száraz lett a földje, rögtön lekókadt. Tavasszal azán kiraktam az erkélyre, ahol egészen nyár végéig ugyanígy folytatta, azóta viszont semmi. Nem nő, nem virágzik (pontosabban most van egy darab rajta), a kisebb levelek elfonnyadnak, a nagyobbak sem igazán akarnak nőni. Alig öntözöm, de a földje mégsem akar kiszáradni. Ez normális? Azóta persze bent van, ugyanott ahol tavaly volt. Most olvasom, hogy ezt egynyári virágnak tartják, de akkor nem kellett volna egyszerűen meghalnia - lehet buta gondolat - magától?

2015. nov. 25. 14:01
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Azért tartják egynyáriként, mert nem akarnak kínlódni az átteleltetéssel. Amúgy a végtelenségig elél jó körülmények között.

A föld akkor szárad ki gyorsan, ha van levél, ami elpárologtatja a gyökerek által felvett vizet. Ha nincs levél, akkor nincs, ami párologtasson, nem szárad a föld.

Nincs rajta atka? Vagy nem ültetted át kerti földbe, amiben lehetett giliszta? Túltápozás, tápanyaghiány kizárt?

Ha teszel fel pár fotót, akkor esetleg jobban lehet tippelni.

2015. nov. 25. 22:10
 2/5 A kérdező kommentje:

Van levele elég, csak régen folyton nőtt most meg stagnál. Mikor kaptam, előfordult, hogy volt rajta valami fehér "szösz" de most nem látok semmit.

Az viszont lehet, hogy giliszta van a cserépben, de ezzel mit lehet tenni?

2015. nov. 25. 22:17
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Te írtad, hogy a kisebb levelek elfonnyadnak, a nagyobbak meg nem akarnak nőni. Ebből gondoltam, hogy nincs nagyon levél. (De fotó tényleg jó lett volna.) Akkor meg talán gyökérprobléma.

Giliszta ellen azt lehet tenni, hogy beleállítod a cserepet vízbe. Laza talaj esetén pár óra elég, de nagyon agyagos, kötött talaj esetén lehet, hogy egy nap is kevés, mert megreked a járatokban a levegő, a giliszta nem jön ki.

(Sokan leragadtak ott a gilisztával kapcsolatban, hogy elpusztult növényi részeket eszik, csak ezt tudja megemészteni, az élőt nem. Ami igaz is, csakhogy a korhadó növényi részeket maga gyártja, ha nem talál készen. Cserépben jobb híján elrágja a gyökereket, és mikor azok elhalnak, akkor megeszi őket.)

Ilyen agyagos talaj esetén egyébként sem árt az átültetés (bár nem tökéletes az időpont), mert az ilyen betömörödött, levegőtlen talajok túlsavanyodnak, amit a növény nem bír.

Ha tápanyagprobléma van, akár pro, akár kontra, akkor szintén az átültetés a megoldás.

Szóval ha a talaj nem tűnik jónak, akkor ültesd át, inkább viszonylag kis cserépbe (majd átteszed nagyba, ha beindult), aztán ez jó eséllyel segít.

Persze, ha atka lehetséges, akkor először ezzel kell foglalkozni. Az nem jól látható fehér szöszt jelent, hanem - takácsatka esetén - egy alig látható, finom, pókhálószerű borítást, amin tűhegynyi pontok mozognak. A levelek ilyenkor mattak, nem fényesek.

2015. nov. 26. 07:38
 4/5 A kérdező kommentje:

Kedves 85% ha még olvasod, átültettem a növényt és belül valóban kissé agyagosnak tűnt a talaja, de inkább tocsógósnak, pedig alig öntözöm. Azon is meglepődtem, hogy a földje, amivel vettük, és amit én raktam hozzám, teljesen különváltak és nem úgy néz ki mintha sokat nőttek volna a gyökerei. Lehet túl nagy cserépbe raktam elsőre? Most egy sokkal kisebben van. Semmi pókhálószerű dolog nincs rajta.

Az baj ha nem virágföldet használok, csak simán a kertből veszem? Nálunk mindenki így szokta, de csak nekem vannak ilyen fonnyadt növényeim, mert nem ez az első eset. :( Megpróbálok fotót készíteni róla, ha még olvasod, csak nincs saját gépem most.

2016. jan. 14. 15:05
 5/5 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy túl nagy cserépben volt, és nem tudott kellően kiszáradni soha. (De hát kép nélkül ezt sem lehet megmondani.) A természetben ugye a növények (a mocsáriak kivételével) nincsenek egyfolytában nedves földben, hanem alig nedves, inkább száraznak tűnő földben.

A Pistike virág a nagy vízigénye miatt könnyen megfonnyad egy kicsit, ennél fogva ez semmi káros hatással nem jár, mert ehhez van alkalmazkodva. Tehát ilyenkor az a jó módszer, ha csak akkor öntözöd, ha már kicsit fonnyadni kezd.

A kerti föld minősége változó, lehet teljesen homokos is, meg túl agyagos is, ami összeáll, levegőtlenné válik, elsavanyodik. Ezért jó a viszonylag laza virágföld.

Különben ha viszonylag kicsi cserépben van a növény, és nincs túlöntözve, meg van neki tápanyag, akkor ilyen földben is szépen fejlődhet, de nagyobb az esély az elrontásra.

Lehet, hogy ahonnan te vetted a kerti földet, ott régebben meszesgödör volt, vagy sittet tároltak ott, vagy oda járt a dolgát végezni a kutya, stb. probléma lehet vele.

Mindenképpen érdemesebb valami nem túl olcsó virágföldet használni. (Ha láthatóan agyagos, ragacsos már kibontáskor is, akkor el kell hajítani.)

Most, hogy kisebb cserépbe ültetted, óvatosabban öntözd, világos helyen tartsd, és lehet, hogy ennyi elég is lesz.

2016. jan. 15. 08:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!