Kezdőoldal » Otthon » Kert » 2,7 méteres tőtávolság elég...

2,7 méteres tőtávolság elég lesz egy vilmoskörtefa és egy barackfa között?

Figyelt kérdés
Ennyi hely állt rendelkezésünkre, nem lesz túl kevés?

2015. nov. 23. 14:52
 1/4 anonim ***** válasza:

Most nem mérem le, de nekünk kevesebb van. A körte kisebb, nyúlánkabb szokott lenni, nem terjed szét. Azt nem tudom, mennyire ideális ez, de mindkét fa elég jól elvan. 3 métert nehezen találsz a kertben 2 fa között, tele van fákkal. Néhol ez gond is, az alma és az egyik terebélyes barack kb. 2 méterre van és erősen összeér a lombjuk, sajna így vettük a kertet.

Új fa ültetésekor igyekszünk, de ha betartanánk az előírtakat, akkor a meglevő fák 2/3-át is vághatnánk ki, pedig megítélésünk szerint igenis fér még 1-2.

Elég laikus válasz, de tőlem ennyire telik.

2015. nov. 23. 15:00
 2/4 anonim ***** válasza:

Jó meglátás, ez nagyon laikus válasz. :)

Ha mondjuk a pincében tárolunk dolgokat, akkor nyugodtan összeérhetnek, sőt egymás fölé is pakolhatunk cuccokat.

A gyümölcsfák nem ilyenek.

Azoknak térre van szükségük, mind a gyökérzetnek a víz és a tápanyagok miatt, mind a lombnak a fény miatt.

Láttam már kerti gyümölcsösöket 4 m-enként ültetett fákkal, hát mit ne mondjak. A tulajdonosok is sokat kínlódnak velük, mert ha nem metszik nagyon erősen, akkor nagy, egybefüggő dzsumbuj lesz, ha meg erősen metszik, akkor a nagyobb fák másfél métereseket hajtanak, így is egybe nőnek őszre, még többet kell metszeni a következő tavasszal.

Mit értesz egyébként barackon? Őszibarackot, vagy sárgabarackot?

Nekem volt 1000 m2 őszibarackosom, ott a 3 méter csak úgy volt szűkösen elég, hogy a középső sor ki lett vágva, és oldalra tudtak terjeszkedni föld alatt, föld felett. Igazából 4 m lett volna jó, a nagy barackosokban sem ültetik ennél sűrűbbre.

Sárgabarackot 6-9 m-re szokás ültetni, fajtától és alanytól függően.

A Vilmos körte egy viszonylag erősen növő fajta, nagyon szűkösen az 5 m-enkénti távolság elég neki, de jobb a több.

Ha nincs meglévő porzód a Vilmoshoz, akkor ezt hanyagold.

2,7 m-re még két őszibarackot sem tennék.

2015. nov. 23. 16:38
 3/4 anonim ***** válasza:
Szerintem a kisebb méretű fákat, mint az őszibarack, vilmoskörte min. 4x4-be, a közepes méretűeket mint az alma, meggy 5x5-be, a cseresznyét 6x6-ba, a diót már 8x8-ba érdemes ültetni. Átlagosan az 5x5 lenne az ideális ha nincs dió.
2015. nov. 27. 11:39
 4/4 anonim ***** válasza:
Vagy van a másik verzió, hogy évente drasztikusan visszavágod és akkor lesz 2db felfelé engedett törpe fád egymástól 2,7-re.
2015. nov. 27. 11:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!