Kezdőoldal » Otthon » Kert » A rózsatöveket le kellett már...

A rózsatöveket le kellett már fedni, vagy még ráér? Hajnalban talajmenti fagyok vannak, az már árt neki?

Figyelt kérdés

Elkéstem vele?

Még nem tettem rá semmit.

Friss ültetés, rózsatövet vettem, így csak kb 10 centi van kint a földből.

Mit szoktatok rátenni, egy levágott műanyag flakon megteszi?

Nagy befőttesüvegem nincs.

2015. okt. 28. 08:47
 1/5 anonim ***** válasza:

Átlátszó dologgal nem szabad lefedni, mert ha süt a nap, az nagyon felmelegíti, amit vagy kibír, vagy nem. (Amúgy sem fogna 1 foknál többet éjszaka.) Majd földdel kell felkupacolni, mielőtt átfagy a talaj, mondjuk, november végén, december elején, vagy amilyen idő lesz.

-10 fölött semmi baj nem lehet, csak akkor már ugye nem lehet a talajt mozgatni.

Bár ha csak 10 cm látszódik ki, akkor talán már elég is ennyi takarás, az oltás alja megmarad, ha fent esetleg el is fagynak a vesszők.

2015. okt. 28. 09:25
 2/5 A kérdező kommentje:

hát ezen most meglepődtem, igaz nem figyeltem eddig direkt, de ahol láttam, ott befőttesüveg volt rajta.

akárhogy süt a nap, ha 0 fok körül van a hőmérséklet, az már nem tudja úgy felmelegíteni a földet vagy a levegőt szerintem.

meg ha egy növényt letakarok úgy, hogy semmi fényt ne kapjon, azt nem éli túl. zöld növény, napfényre van szüksége, hogy fotoszintetizáljon.

várom mások válaszait is.

2015. okt. 28. 18:33
 3/5 anonim ***** válasza:

Nem is akkor melegszik túl a levegő, mikor 0 fok a külső hőmérséklet, hanem amikor kint 20 fok közelében van, az üveg alatt meg 30 felett, mikor pedig nyugalomban kellene lennie a rózsatőnek. És ilyen előfordul gyakran még karácsonykor vagy januárban is.

Egyébként ha éjszaka mondjuk -10 fok van, akkor a befőttes üveg alatt -9 vagy -9,5 fok. Aztán felkel a nap, rásüt az üvegre, és alatta egy óra múlva már +5 vagy +10 fok lehet, így az átfagyott meg kiengedett rész határán el fognak pusztulni a szövetek, tehát a fölötte lévő rész kiszárad, mert az elhalt rész nem enged neki nedvességet a továbbiakban.

Az üveggel, nejlonnal való letakarás nagyon amatőr hiba, az csak pl. palánták letakarására jó a májusi fagyok ellen, mikor elég a -1-2 fok ellen védekezni pár órán keresztül.

A tél folyamán nem sok fotoszintetizálásra van szüksége a növénynek, mert ameddig a levelei le nem fagynak, addig a szára sem fagyhat el, ha lefagytak a levelek, akkor meg már nem fotoszintetizálnak, ez tisztán logika. :) De azért jó, ha a teteje kilátszódik a földből, ezért is írtam, hogy talán elég is ennyi földdel való takarás.

Ha -10 alá megy a hőmérséklet, akkor inkább valami rossz kabátot, szőnyegdarabot dobj rá arra a pár napra, az többet véd (megtartja a talajhőt, és pár napig semmi baja nem lehet tőle a rózsának, még ha esetleg a levelei megvannak, akkor sem.

2015. okt. 29. 06:23
 4/5 anonim ***** válasza:
én sosem takartam be télire a rózsákat. méteres száruk van. esetleg több földet szoktam felhúzni a tövéhez. majd a hétvégére megcsinálom ezt is.
2015. okt. 29. 07:41
 5/5 A kérdező kommentje:

akkor marad a föld nekem is.

köszönöm.

2015. okt. 29. 08:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!