Kezdőoldal » Otthon » Kert » Ültethetek rá másik fát?

Ültethetek rá másik fát?

Figyelt kérdés
3 éve kivágtuk a diófát, de a tönkje bennmaradt a földben, a felszíntől kb.40 cm.re.(Eddig tudtuk kibányászni) És még most is ott van, nem bomlik, nem korhad,kiszedni nem tudjuk, mert körben térburkoló van. A helyére szeretnék ültetni másik díszfát, mert nagyon hiányzik a fa árnyéka, de nem tudom ráültethetnék-e a tönkre, az új fa gyökere körbe nőné a diótönköt. Nagy hülyeség ez az elgondolás?

#diótönk
2015. okt. 24. 13:20
 1/5 anonim ***** válasza:
Az elképzelt technikai kivitelezés részletezése hiányzik, ugyanis a felszíntől 40 cm-magasságban hogyan képzeled el a ráültetést ?? Vagy a felszíntől 40 cm-re kifejezés a felszíntől lefelé irányt jelent ?? Egyébként, ha a térburkolat és a farészek között van talaj, ahová nőni tudnak a beültetendő fa gyökerei, akkor nincs gond. A gond sokkal inkább az, hogy ha túl közel van a térburkolat a törzshöz és a gyökerekhez, akkor a növekvő gyökerek felpúposítják a térburkolatot.Nálam 10 cm vastag betonjárdát emeltek fel és mozdítottak el fák. Egyébként a 3 év nem sok az elkorhadáshoz, nálam egy diófa tönk korhadása több, mint 10 évet vett igénybe.
2015. okt. 24. 13:57
 2/5 anonim ***** válasza:

Ültess nyugodtan másik fát.

Lehet, hogy a diógyökérben lévő juglon még nem bomlott le teljesen, ezért lassan fog fejlődni még 1-2 évig az új fa, de mindenképpen gyorsabban, mint ha el sem ülteted. :) Majd beindul, ha odaérnek a dolgok. Később a korhadó diógyökér még táplálja is az új fát.

Most annyit tegyél a csemete érdekében, hogy ami földet ki tudsz szedni a térburkolón lévő lyukon, annyit szedjél ki, és felszíni, pihent földdel töltsd fel.

2015. okt. 24. 16:20
 3/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindkettőtök válaszát. Igen, a felszíntől lefelé van kb 40 cm-re a tuskó, addig bírtuk kibányászni.Néhány fejszecsapást még lehet, hogy be lehetne vetni, de amikor egy kertészt kihívtunk, hogy segítsen, azt mondta, hogy olyan gumis, rugalmas a tönk, hogy még a stílfűrész is visszaugrik rajta.Tehát ezért nem tudtuk kiszedni jobban.A juglon mikorra bomlik le, a fa gyökerével együtt, vagy ha már nem él a fa, akkor a juglon sem termelődik, vagy hogy is van ez?

Én is arra gondoltam, hogy mint mondtátok, biztosan gyorsabban fog nőni így is a fa, mintha el sem ültetném. A tönk körül van még hely, kb 1mX1m-es szabad hely közepén van a diótönk.

Na, szóval, akkor ültetek...de azt még nem tudom mit, mert elég közel van a ház fala, úgy kb.2,5 méter, és északnyugati szeles oldal.Van valami ötletek hozzá?

Van valami ötletetek

2015. okt. 24. 19:32
 4/5 anonim ***** válasza:

Erről nem nagyon vannak információk, hogy a juglon mikor bomlik le. Szerintem amikor a fa elkezd korhadni. Kivágás után a tönköt glifozáttal kellett volna kezelni, akkor azonnal (ill. 1-2 hónap alatt) elhal a faanyag, és elkezdődhet a korhadás, megtámadhatják a gombák. De persze, így utólag már felesleges okoskodni...

Úgy gondolom, a juglon maradéka egyre lassabban jut ki a faanyagból, tehát elképzelhető, hogy már most sem káros.

A faltól 2,5 méterre csak valami kis termetű fát érdemes ültetni, aminek nem nagyon van árnyéka.

2015. okt. 24. 21:29
 5/5 A kérdező kommentje:

Hát igen.. jó lett volna, ha összefutunk akkor amikor kivágtuk a fát.Én itt voltam, kérdeztem is, de senkinek nem volt használható ötlete a tönk eltüntetésére. Most már mindegy, ültetek, lesz ami lesz. De mit ültessek?

Utcafronti oldal, mint írtam, északnyugati oldal, egy kis tetőrész eresze ide van vezetve, tehát nem száraz.

Én sem gondoltam nagy fára, ha olyan 4-5 méteres magasságot elér, az már jó, legfeljebb a tetőtéri ablakot nem árnyékolja. Persze a 6-7 méteres jobb lenne.Ha van ötleted, szívesen veszem, és köszönöm.

2015. okt. 25. 14:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!