Mikor lehet leszedni a chili paprikát? És hogyan kell szárítani?
Alapkérdés: van valami halovány segédfogalmad arról, hogy milyen fajta chilid van? :D
Nekem egy piacolt példányom van, törpe, lila az egész növény és a termése pirosra érik. Én azt szoktam csinálni, ha már a termés szépen, egyöntetűen piros leszedem és hozzáfűzöm a többihez. Amíg dög meleg volt, addig nekiállt megszáradni a szárán, ha nem szedtem le időben.
Én is azt csinálom, amit az első válaszoló: fogok egy fehér cérnát és egy konyhainak kinevezett tű segítségével felfűzögetem rá a paprikákat, aztán száraz, meleg helyen szárítom.
Akkor kell leszedni, mikor érett színe lesz. Tehát a zöld megpirosodik, a lila megfeketedik, a zöldessárga élénk sárga lesz, stb., fajtára jellemzően megváltozik a színe. Ezután már nem fog tovább nőni, azaz ami érett, azt le kell szedni, akár kicsi, akár nagy. Ha tovább hagyod, akkor egy darabig nem lesz baja, aztán megfonnyad, de mindenesetre a növény nem nagyon hoz újabb terméseket.
A félérettek is be fognak színesedni, de nem lesznek olyan erősek.
Legegyszerűbb simán letörni, vagy ha nagyon sűrű a bokor, nem férsz hozzá, akkor metszőollóval vagy bármivel levágni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!