Nálatok van elég víz? Kútból locsolok, szivattyúval, vagyis csak locsolnék, mert alig van víz. Ilyenkor mit lehet tenni?
Van valami módszer, praktika?
Vagy ilyenkor így jártunk, mert nem volt eső mostanában?
A veteményes a kert végében van, a háztól elég messze, nem megoldható, hogy annyi vizet locsolóban hátrahordjak.
A szivattyúnak nincs baja, csak gondolom hiába próbálkozik, ha egyszer nincs a földben elég víz.
Ti hogy oldjátok meg?
Ásott kút vagy fúrt kút?
Ásott kútnál lassú lehet az utánpótlás, fúrt kutat pedig lehet mélyíteni/tisztítani hogy jó legyen.
fúrott.
nem tudom, milyen mély, honnan lehetne megtudni?
régen így vettük a házat, hogy az már kész volt.
egy újat 150 ezerért csinálna a kútfúró, akkor gondolom a mélyítés sem 1-2 ezer, így ilyesmire nem tudok beruházni.
ahol a veteményesem van, ott semmi tető vagy eresz vagy hasonló nincs, amiről gyűjthetném az esővizet.
gondolkoztunk egyébként a hordós megoldáson, csak 1 nem igazán elég, mert azt 1-2 nap alatt felhasználom, és mikor megláttuk, hogy egy hordó 12 ezer ft-nál kezdődik, hát csak pislogtunk.
ezek szerint a növényeknek most be kell érniük kevesebb vízzel, jövő héttől már minden napra írják az esőt.
én nem hiszem, hogy ilyen probléma van, mert évek óta itt lakunk, és nem volt még vele gond.
viszont ilyen hosszan tartó hőség és szárazság sem nagyon volt.
nem vagyok agrármérnök, de szerintem itt nem a kúttal van a baj, hanem a szárazsággal.
akkor lehet, hogy te vagy a szomszédom.
itt még akkor sincs eső, amikor lehetne, mert egy jégágyúval szétlövik a felhőket, vagy elhajtják, vagy nem tudom. beborul, az előrejelzés mondja ide az esőt, de valahogy sose kapunk belőle.
és ez nem a környező néhány kertet érinti, hanem a környező néhány települést.
eggyáltalán nincs vized ?? vagy hozza egy darabig és megáll??
Nah mert ha egyáltalán nem hozza fel szedd le a szivattyút és egy nehezéket kötve madzagra vagy damilra ereszd le még nem éri el aztán nézd meg hogy milyen mélyen van a vízszint. mindegy hogy milyen mélyen van a fúrt kút a víz feljön egy 60m mély kútba se 60 méteren van a víz hanem feljön 6-11-12 méterig nah és a szivattyúk 99%-a 9 méternél mélyebről nem hozza fel csak küszködve a vizet. nekünk is amit fúrtak most 16 méteren kiválló volt a vízhozam de a talaj szinttől 11 méterre volt a vizszint egy nagyon kis mennyiséget úgy 200 litert felhozott aztán megállt megnéztük hát meglett a baja leástam 3 métert a földbe bezsaluztuk beton neki oda letelepítettem a szivattyút és azóta nincs baj vele csak gázos a víz így ha már vagy 6 órát nem megy a szivattyú fel kell pumpálni a vizet mert a membránig feljön a gáz és akkor nem veszi fel a szivattyú mert direktbe van a 40 es csövön nincs külön betétcső meg lábszelep
9-es az is igaz hogy a melegebb víznek jobban örül a növény mnt a hidegnek de nem csak az. a vezetékest a sok hipó miatt nem szereti. merthát kemény a víz azért teszik bele és miért kemény ?? a kálciumtól és a túlzott hipó még a földedet is tönkreteszi. És márpedig a növényeknek szüksége van a kálciumra.
De nyugodtan ki lehet próbálni hogy csapvízzel locsol az ember és lombtrágyázza 7-10 naponta 5-6 alkalommal kálciummal.
Meg annyi hátránya még a vezetékes locsolásnak hogy nagyon drága.
Pl én naponta kb5-6 köbméter vizet nyomok ki a kertre. ha ezt a vezetékesről oldanám meg ingem gatyám rámenne mivel 5 köbméterért fizetek 7200 at.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!