Paprika és paradicsomtarmesztéshez ki milyen trükköt ismert? Milyen trágyát használsz (műtrágya vagy rendes istállótrágya? Műtrágyából milyen típusút?
Reggel vagy este öntözöl, vagy esetleg reggel és este is?
Permetezel? Ha igen akkor milyen szereket használsz?
Bármilyen tanácsot elfogadok!
Nálam Melegben reggel és esetleg este is kap 1 kanna vizet kb. Lényeg hogy a talajfelszín nedves legyen.
Felszívódó+kontakt szerekkel muszály védekezni mert sok a betegség (gazdaboltban ajánlanak szert: Pl. dithane,Ridomil,mister stb.)
Volldünger műtrágyát kap 8-10 naponta (0,1% vizes oldatban).
Wuxal Super és Wuxal Ascofol levéltrágyát.
Gyönyörű terméseim vannak.....
Ebben az évben nagyon támadják nálam a gombák, megelőzésképpen legalább rézzel érdemes lefújni.
A paradicsomnak mikroelemre is szüksége van,néhány elmre kifejezetten (pl. vas stb.), tehát mikroelem tartalmú komplex műtrágya a legjobb neki (Volldünger Linz,Csöppmix Kondi,Wuxal stb.).
Levéltrágyázás az is jó ötlet. A föld felszíne mindig nedves legyen, melegben min. 1-1 kanna tövenként.
Én például a paprikát az idén is 8-10 tős csoportokba ültettem ki, és körülvettem bakháttal, és egyszerűen elárasztom a belsejét 2-3 naponként.
Tavasszal ásáskor zöldnyesedékből készült komposztot ások be a földbe. Amúgy meg kéthetente 3-4 evőkanál kombinált (NPK) műtrágyát szoktam szétszórni a földön egy ilyen 8-10 tős csoportnál, majd az árasztás feloldja, és bemossa. Meg néha én is teszek egy kis lombtrágyát a permetszerbe.
Tavaly a paradicsomokat is így csináltam (nyilván a tőtávolságot sokkal nagyobbra vettem. De akkora dzsumbuj lett, hogy alig bírtam behatolni szüretelni. Emiatt az idén mindet külön-külön ültettem, kitányéroztam úgy, hogy egy kanna vizet a tövére tudjak úgy tölteni, hogy ne folyjon szét.
Ezt is csak kétnaponta locsolom egy nagy kanna vízzel. És hasonlóan a paprikához, kéthetente minden tő alá egy teáskanál NPK műtrágyát teszek önzözés előtt.
A palántázás után Ridomil Gold permetezőszerrel szoktam megfújni gomba ellen a paradicsomot és a paprikát. Később 10 naponta, kéthetente Bordói lé+kén NEO sc. permetezőszerrel (50 ml/10 liter) megelőző jelleggel. Számomra fontos a megelőzés, mert régebben volt úgy, hogy
3-4 nap alatt levitte a paradicsomvész a paradicsomjaim nagy részét, mert amikor megjelentek a tünetek, akkor másnap szél volt, harmadnap eső, negyednap tudtam csak permetezni, de akkor már késő volt...
Ha már terem a paprika és a paradicsom, akkor a rövidebb várakozási idejű szerrel az Amistar-ral permetezek, ez azoxistrobin és difenokonazol tartalmú szer, 3-4 napos élelmezésügyi várakozási idővel.
Többnapos eső előtt vagy után, és jégverés után érdemes gombaölőszerrel permetezni.
Rovarölőszerrel és is csak akkor fújom meg, ha látom rajta a levéltetűt. Akkor Karate nevű kontakt szerrel fújom meg, 3 nap az élelmezésügyi várakozási ideje.
És szoktam Wuxal lombtrágyát is tenni a permetszerhez.
Nem tudom kell-e mondani, hogy karózd és kötözd őket, hogy egy szél, vagy vihar ne tudja szétborítani, letördelni őket. És a paradicsomot kacsozni is szokták, a levelek és a szár találkozásában előtörő új hajtásokat ki szokták törni, különben nagyon elsűrűsödik a tő, és ha nem szellős, hanem sűrű levegőtlen, párás, akkor könnyebben támadnak a gombák...
A paprika nagyon víz és melegigényes. A paradicsom ehhez képest nagyon igénytelen. A paradicsom egy jégverésből is képes néhány nap alatt feléledni, a letőrt szárak képesek a földbe legyökerezni. Nyilván mindkettő meghálálja a babusgatást, jó minőségű, ízletesebb terméssel, nagyobb terméshozammal.
Köszi a választ!
Azt külön köszönöm, hogy fáradoztál azzal, hogy képeket készíts és tölts fel! Gyönyörűek a palntáid, minden elismerésem a tiéd! Nekem még fele ekkorák és most kezdenek virágozni, pedig kapnak Volldünger linz műtrágát,Wuxal Super-t és tavasszal házi komposztot, házilag készített tápoldatot is. Permetezést még nem próbáltm, de tavaly elvitte az egészet a lisztharmat egyik napról a másikra! Ezért muszály lesz idén permetezni folyamatosan!
Írták, hogy rézzel permeteznek, az kérdezném, hogy lehet-e a paradicsomot házilag készített bordói lével, valamint Vegesol eReS (ré + kén) permetszerrel permetezni?
A Vegesolt-t ajánlanám inkább a házilag készített bordói lé helyett, mert az lisztharmat ellen is hatékony a kéntartalma miatt, míg a puszta bordói lé lisztharmat ellen nem véd.
A Vegesolt olyan 30 ml/10liter permetlé töménységben ajánlják paprika-paradicsomhoz. A napraforgóolaj tartalma meg remélhetőleg leviszi a levéltetveket...(#4-es vagyok)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!