Szerintetek milyen távolságban vannak, ennek a pregolának a tetején a lécek?
Illetve mekkora méretű szerintetek? Az a 12 deszka érdekel, ami állítva van felhelyezve a keresztlécre.
5x5 méteres területre szeretnék építeni egyet, tudnátok tippet adni, milyen méretű anyagokat használjak? 2x3db, 10x10-es fenyőgerendát gondoltam tartóoszlopnak. Illetve mekkora betonalapot kellen az oszlopoknak önteni? ne [link]
Nagyon helyes és jó ötlet! Szerintem nem magyar szabvány a deszka, mert vagy 2,5 cm vastag a gyalulatlan vagy 5 cm és az már palló. A képen minim bramac szélesség van, 3-3,5 cm x 14 cm körüli deszkákkal kb 40 cm távokra, egymástól úgy 35 centire. Tehát nálunk vagy 2-2,5-es deszkából csinálod vagy 5-ös pallóból.
Betonalapnak elég egy 60 centi lefelé, és legalább 30 centi felfelé tuskó, amibe oszloptartó konzolt kéne bebetonozni, hogy a fa ne rothadjon el.
Én épp ugyanilyen lugas építésében vagyok, de inkább betonból készítem a pilléreket amibe egy menetes szárat betonozok be és arra fogatom fel a vízszintes gerendákat 2 centi alátámasztás után (esőkor ki tudjon száradni a gerenda és a pillér között), és merőlegesen a pallókat fél méterenként K-Ny-i irányba (a pallók már most is némi árnyékot vessenek délben). A pilléreket terméskővel burkolom. A deszkát azért vetettem el, mert megcsavarodik idővel és kevésbé tartós. 10 évenként csak nem fogom kicsrélgetni a benőtt szőlő alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!