Kezdőoldal » Otthon » Kert » 17 éve gyomosodó kert gyomírtása?

Mumusan kérdése:

17 éve gyomosodó kert gyomírtása?

Figyelt kérdés
Vettünk egy házat. A kert 17 éve a gyomok kánaánja. Tavasszal felkapáltuk az egészet /200 nm/, aztán átrotáltuk. Egyik felébe kis veteményest csináltam, trágyáztam. A másik felét hagytam. Ott már térdig érő gaz van. A kerttel nagyon küzdök. Összefüggő nagy kiterjedésű lédús gazok nőnek. Ősszel szeretném ha kipusztíthatnám a gyomokat, de a gyümölcsfákat is el szeretném ültetni. Jövőre szeretnék veteményezni is. A föld erősen homokos.

2015. máj. 28. 08:44
 1/7 anonim ***** válasza:
86%
Gyomirtó. A gazok elpusztulása után el kell égetni a száraz maradványokat, hogy a magvak ne hulljanak ki. A felásás és átrostálás természetesen jó, csak az elfekvőben levő milliónyi mag folyamatosan kikel. A gyomirtást meg lehet ismételni, de kétszeri irtás után már le kell állni, mert a szermaradványok lebomlásával is számolni kell. Folyamatos kézi gyomirtás ill. kapálás.
2015. máj. 28. 09:06
 2/7 anonim ***** válasza:
76%

Fűnyíróval nyírd rendszeresen. Az a kétszikükeket teljesen kinyírja. Az egysziküeket, pedig ősszel légyomirtózod. Ha már lesznek gyümölcsfák, azok majd árnyékolnak, és szívják a tápanyagot, de megszüntetni nem fogják a gyomosodást.

Ahol nedvesség és tápanyag van ott megjelennek a gyomok. Valahogy hasznosítani kell a területet, és akkor eltűnik a gaz. Én vettem egy házat amit 3-4 éve nem laktak, elkezdtem nyírni a gazt, és csak a fű és lőhere maradt. (nekem a lóhere tökéletes fűnek :) )

Esetleg tarts tyúkokat, azok szépen kicsipegetnek mindent :)

2015. máj. 28. 10:00
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszi :)
2015. máj. 28. 11:38
 4/7 anonim ***** válasza:

Milyen gyomok vannak? Kétszikűek, vagy tarack? Egynyáriak, vagy évelők?

Egynyáriakat ki lehet irtani mechanikusan, évelőket gyomirtózni érdemes. Megveszed a legolcsóbb általános gyomirtót, az megteszi, egy kis tapadásfokozót lehet hozzá tenni.

Már most nyáron is gyomirtózhatsz, csak két dologra figyelj nagyon: a szél a vetemények felől fújjon, és ne nagy nyomáson permetezz, hogy gyenge legyen a porlasztás, és a permetcseppek ne szálljanak messzire. (A veteményes szélére akár egy 300 Ft-os takarófóliát is tehetsz.)

Kétszikűekre legalább 4%-os szert használj. Mikor leszáradt pár hét múlva a növényzet, akkor takarítsd el, ahogy tudod, én motoros kaszával darálnám le, de ilyen kis területen a fűnyíró még jobb.

Ami esetleg újra kihajt, arra mehet még egy adag gyomirtó. Aztán talajművelés.

Ilyen formán nyár végén még tudsz veteményezni őszi növényeket.

2015. máj. 28. 18:18
 5/7 anonim ***** válasza:
46%

Szerintem az sok maggal lesz a legnagyobb gond. Ha tarackosak vannak, azokat kellene gyomirtóval megkezelni, 10-12 cm-es növénymagasság idején /fozát hatóanyaggal/. A talajban lévő magokat ezután minél hamarabb csirázásra kihajtásra késztetni. /Ami kihajt most az éven az már jövőre és utána nem tud kikelni./ Oroszlán napon megmozgatni a talajt /ez a kihajtás, csirázást,gazosodást segíti,/, majd bakon újra átmozgatni /ez pedig a gyom irtását segíti/. A nem vetett részt ezzel a módszerrel próbáld meg, tekintélyes szármaradvány lehet egy év alatt, ami nem hátrány. A napokat itt tudod megnézni.

[link]

2015. máj. 29. 13:18
 6/7 anonim ***** válasza:

A magokkal nem lehet mit tenni, vagyis lehet, de annyira nem nagy probléma, hogy ilyen kis területre magoncok elleni gyomirtót vegyen.

Aztán minden kapáláskor, rotáláskor, ásáskor új magok kerülnek a megfelelő talajszintre, és kikelnek. (Ugye, nem kel ki mind egyszerre, csak ami a fajra jellemző 0,1-5 cm-es szinten van.) Némelyik gyommag a talajban 10 évet is kibír, de 3-at azért majdnem mind. Mint írta a kérdező, ezt a területet már átkeverte egyszer, a magokkal együtt, most csak az idén kihajtott növények vannak, amik még nem hoztak magot, ezért nem kellene megvárni velük az őszt.

Az első 2-3 évben majd többet kell kapálni és gyomlálni, de ilyen apró kertet heti 1-2 óra munkával tökéletesen rendben lehet tartani.

2015. máj. 29. 20:22
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget, remélem hatásos lesz a harc.
2015. jún. 6. 15:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!