Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mennyire "életképes" Magyarors...

Mennyire "életképes" Magyarországon a balkonon epertemesztés toronnyal?

Figyelt kérdés

[link]

Erre gondoltam,évek óta balkánon 3 ládával termesztek epret (ládánként 2 növény,elvileg férne 3 is).

Leírás alapján és a Joly fajtát ismertem fel a miénkben.

6 növény évente,hoz szépen ,de mindenkinél az első háromban van,nekem is szinte kevéske lenne ,így 3 embernek pedig csak kóstoló.

Ilyesmire gondoltam : [link] ,nálunk 70 cm magas a láda,cirka 1.4 m hosszú és úgy 60 széles ,ebből van három,de meguntam,csak itt volt már amikor ideköltöztem.

Erre a toronyszerűségre gondoltam,mert elvileg 3 ládával ~ 9 növényem lehetne,de egy 1.5m magas toronyba cirka 20 növényt mondanak max (kialakítás függő).

Olvasgattam angol fórumokat,akiknél sokaknak ez volt a kóstoló és a már rosszulétnyi mennyiség között a különbség.

Azt olvastam,hogy amatőr népbetegség a belső cső elkészítése,mert ha alul is egyenlő nagy vízkivezető lyuk van akkor alul rohad míg felül a kevéssel szárad.

2015. máj. 16. 13:12
 1/5 anonim ***** válasza:
Szerintem felesleges, ha szeretitek az epret, úgysem elég. Illetve az öntözés tényleg macerás így. Akkor már jobban jársz szerintem, ha a falat telerakod ládákkal.
2015. máj. 16. 13:26
 2/5 A kérdező kommentje:

Hát , számolgatva 2 torony foglal el egy ládányi helyet.

a toronytól (vagy csőtől) függve 1.5-en 20-30 eper lehet,vagyis 40-60 növény 1 láda helyén mostani 2 eper helyett.

3-4 toronnyal már nem is lenne kis mértékű.

2015. máj. 16. 14:54
 3/5 anonim ***** válasza:

Nyilván nem egyformán kell kilyukasztgatni a belső csövet.

Én úgy csinálnám, hogy egy villanyszerelőbolti ujjnyi vékony műanyagcső tetejére szerkesztenék egy tartályt, és a cső alsó részén mondjuk 3-as lyuk lenne 20 centinként, a tetején meg 6-os lyuk 10 centinként. (A nagyon kicsi lyuk eltömődik idővel.)

Belső cső nélkül meg nem tudom elképzelni, hogy a legalsóhoz is kellő víz jutna.

Az is biztos, hogy ilyen sűrűn nem lehet az epret ültetni, oldalanként 25 cm-enként talán jó lenne.

2015. máj. 16. 16:45
 4/5 anonim ***** válasza:

A vízcsővet geotextiliával szokták körbetekerni, így nem fog eltömődni.

[link]

2015. máj. 17. 07:49
 5/5 anonim válasza:

Szia!

Nálunk nagyon kicsi a hely, így ládában nem is gondolkodtam. Mi is a csöves megoldás mellett döntöttünk, és elég sok is termett tavaly, idén meg már beértek az első szemek. Folytontermő futóepret vettem, úgyhogy még októberben is volt rajta!

Megmutatom az enyémet, bár igaz a kép már tavalyi, de ezt speciel mi csináltuk

[link]

A jobb oldali csőben van eper, túlélte a telet takarva az erkélyen így idén már majdnem mindegyik lyukból jön ki az eper. A beleültetés viszont vicces, mert a föld mindenhonnan hullik ki közben, tehát inkább a zsebes megoldást választanám így utólag, mert ez nem praktikus. Nekünk nincs belső cső. felülről locsolom, az alatta lévő vödörben kavics van, a vödör oldalán pedig lyuk, amikor túl sok a víz ki tud folyni így nem rohad el az eper. Remélem tudtam segíteni.

2015. máj. 29. 06:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!