Van it olyan személy aki ért a fákhoz?
nekem is van gond a sárgabarackkal. ágvég elhalás jelentkezett rajta, azt mondták vágjam le kenjem be fagéllel meg gyenge oldatos rézzel (montaflow-om van) kezeljem le, mert hogy rézérzékeny ezért gyengén. és mégsem ált meg a betegségem. mit tehetnék még vele vagy mivel kezeljem le ??
Pedig vegesollal kezdtem aztán fulicur solo, topas és utánna a montaflow. nonitot is tettem bele.
+ mikor fagy volt megafol és kendal 30-30 ml 10 liter vízhez.
mit lehetne még tenni hogy maradjon még rajta valami idén?
Híradóban láttam, hogy több fa is úgy pusztult ki, hogy körbevágták a törzsét (nem teljesen mélyen, csak pár cm-re). ( Megszűnik a tápanyagellátás. ) Hogy ez a barackfára is igaz-e.. gondolom.. a fa az fa. De ennél biztos lesz biztosabb és kíméletesebb módszer.
Én örülnék ha lenne egy egészséges barackfám. Szegénynek már kérge is alig van, minden baja... :/
A sárgabarackot , és többi a csonthéjas gyümölcsfákat (őszibarack , szilva, cseresznye , meggy ) virágzáskor támadja a monílía , ami gomba betegség . A virágon keresztül jut be magába a fába , és a fertőzés mértékétől függően vagy "csak " pár száraz ág, tünet jelentkezik, de akár az egész fát tönkreteheti pár nap alatt .
Elsődleges a megelőzés. Fontos, hogy a fertőzött növényi részeket, gallyakat, és mumifikálódott terméseket távolítsuk el és semmisítsük meg. A monília ellen virágzás idején védekezzünk, amennyiben a fertőzésnek kedveznek a körülmények (esős időjárás, 12 C alatti hőmérséklet). Alkalmasak a ciprodinil, kaptán, vinklozolin, iprodion, hatóanyagú és a réztartalmú szerek.
Javasolt permetezési időpontok:
fák virágzásának kezdetén,
tömeges virágzáskor
virágzás végén, sziromhulláskor
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!