Üdv! Rotációs kapa vásárlás előtt vagyok. MelyikeT ajánljátok?
Nekem ALK-KO Garten Hobbi D q12286-os kapám van. Gumikerekű, és két csoroszlyája van.
Ez nagyon bevált. Előzőleg egy kisebb volt, de az csak sekély kapálásra volt jó, ásásra nem.
Szerintem neked valamilyen "olcsóbb" egytengelyes kis traktor kellene.
Hogy melyiknek mi az előnye, azt itt elolvashatod (bár eléggé elfogult, de nagyjából képbe jöhetsz- rendszerezheti az elképzelésedet- gondolataidat):
A családban ilyen van:
(Meg ennek van egy nagyobb 15 lóerős változata , de az már nagyon drága, így ez lehet felejtős.)
Szerintem megbízhatóak, bár nyilván ez attól függ, hogy mennyit szánsz rá, mivel drágábbak is egy sima rotációs kapánál.
Ha lehetőséged van akkor ragaszkodj a kipróbáláshoz, és akkor érezni is fogod a különbséget a roti meg az egytengelyes között.
Az egytengelyest lehet külső motorként használni (szivattyú, morzsoló, terménydaráló, kör vagy szalagfűrészgép, ágaprító, hasítókúp, földfúró, betonkeverő, permetező stb stb) könnyedén ékszíjjal, ha ezt kitudod használni, akkor egyértelműen erre lesz szükséged, ha nem, akkor viszont lehet jobb egy roti.
Szerintem első lépésként gondold végig, hogy mennyi pénzt akarsz rászánni, majd ezután írd össze hogy mire kellene-lehetne használni pl.: ha fával tüzelsz, akkor szükséges a favágása- így veheted az olcsóbb méteres fát, vagy ha van jószág, akkor mehet a darálás, vagy ha van ásott kút- esetleg belvíz, akkor onnan mehet a szivattyúzás stb stb.
Gumikereke a komolyabb gépeknek van gyárilag.
Szántásra még ezek sem igazán valók, csak a felső réteget forgatják.
Én a helyedben ilyen kis kertbe csak egy 4,5-5,5 LE-s rotációs kapát vennék fele pénzért, a másik feléből meg 15 évig felszántják neked a kertet normálisabb minőségben.
Nagy gumikerekű jó lehet pl., ha konyhakerti növényeid nincsenek, csak a gyümölcsfák alját műveled.
Na, hát ez is valami. :))
A Youtube-on lehet nézni ilyen szántós filmeket. Nagyjából olyan 800 E - 1 M körüli gépeknél lehet azt mondani, hogy az a szántás már ér valamit, mert megfordítanak annyit, mint egy kéttengelyes traki.
A 250-300 E-es kis egytengelyesek nem nagyon mennek 15 cm-nél mélyebbre. Persze, úgy néz ki utána a kert, MINTHA rendes szántás lenne, de nem csinálnak többet, mint egy jobb rota mélyre leengedve.
Gyári szalagfűrészről még nem hallottam kis egytengelyesre, inkább egy kis barkácsolással lesz rávaló.
Általában ezekről leveszik a motort, és ráhelyezik különböző áttétekkel a kistrakit:
Van aki kardántengelyt vezet ki a trakiról és úgy csinálja.
Nekünk ilyen is van:
Meg egy sima egyszerű amire csak ékszíjjal vezettem rá. Azért van kettő, mivel sikerült olcsón hozzájutnom még régebben.
Ezerféleképpen alakítanak ki ilyeneket, ez az egyik kedvencem:
:)
Egy hozzánk közeli fatelepen voltak ilyenek. Sima motorról vezették ki. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!